sutra će biti kipuće

Crveni meteoalarm: Evo u kojim gradovima će biti najgore i kad stiže osvježenje

10.08.2024 u 22:03

Bionic
Reading

U nedjelju će većinu Hrvatske zahvatiti toplinski val koji može imati negativan utjecaj na zdravlje. Očekuje se pretežno sunčano i vruće vrijeme, koje će potrajati i većim dijelom sljedećeg tjedna.

Tek od sredine tjedna postoji mala mogućnost lokalnih pljuskova, uglavnom uz granicu sa Slovenijom, piše HRT. No prije toga treba preživjeti vikend.

Državni hidrometeorološki zavod za sutra je oglasio meteoalarm crvene boje za dio Hrvatske, dok je većina dijelova u žutoj ili narančastoj boji. Tek krajnji istok Hrvatske obojen je zelenom bojom, što znači da nema upozorenja na opasne vremenske prilike.

"Toplinski val! Maksimalna temperatura > 36 °C; Minimalna temperatura > 27 °C. PODUZMITE MJERE, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", objavili su meteorolozi DHMZ-a.

Na istoku Hrvatske, nedjelja će biti pretežno sunčana s povremenom umjerenom naoblakom od sredine dana. Bit će vrlo toplo, ali noćne i jutarnje temperature će ostati uglavnom ispod 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj, noći i jutra donijet će predah od vrućine s najnižim temperaturama između 17 i 19 °C. Tijekom dana prevladavat će sunčano vrijeme s blagim vjetrom i temperaturama između 32 i 35 °C.

Dani vrući, noći također tople

Na sjevernom Jadranu očekuje se vruće, ponegdje i vrlo vruće vrijeme, dok će najniže temperature u gorju biti između ugodnih 16 i 18 °C. Dnevne temperature će se kretati od 30 do 33 °C, uz pretežno sunčano vrijeme. Na obali će u noći i jutro puhati slaba do umjerena bura, a danju jugozapadni i sjeverozapadni vjetar.

Dalmacija će biti sunčana i vrlo vruća, s temperaturama do 37 °C. Noći će biti tople, posebno uz obalu i na otocima, što će dodatno otežavati podnošenje vrućine. Osvježenje će biti teško pronaći čak i u moru čija temperatura varira između 25 i 28 °C. Uz obalu će noću i ujutro puhati bura, dok će danju prevladavati jugozapadni i sjeverozapadni vjetar.

Na jugu Hrvatske, nakon bure će puhati slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, pa će more biti malo do umjereno valovito. Jutra će biti topla, a dani sunčani i vrući, posebno u zaobalju gdje će biti vrlo vruće. Općenito, pretežno sunčano i vruće vrijeme očekuje se u cijeloj zemlji.

Vrijeme idući tjedan

U prvoj polovini idućeg tjedna očekuje se nastavak pretežno sunčanog i vrućeg vremena. Noći i jutra će u unutrašnjosti biti relativno ugodna, s temperaturama oko ili ispod 20 °C. Od utorka postoji mala mogućnost za povremene pljuskove, prvenstveno na zapadu i sjeverozapadu zemlje.

Na Jadranu će prevladavati sunčano i vruće vrijeme, često vrlo vruće, uz većinom slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Noći će uglavnom biti vrlo tople, što će dodatno otežavati podnošenje dnevne vrućine, predviđa Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a za HRT.