SVEOBUHVATNA ANALIZA

Cvrtila o Srbiji, Ukrajini i Bliskom istoku: Ovo je sljedeći korak ka eskalaciji

26.08.2024 u 20:30

Bionic
Reading

Jako je teško za očekivati da bi pregovori mogli uroditi polodom, rekao je za središnji Dnevnik HRT-a prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila govoreći o stanju na Bliskom istoku. Naglasio je i kako izraelska prisutnost na koridorima Rafah i Philadelphi nikako ne može biti prihvatljiva Hamasu jer bi tako izgubili vojnu, političku i upravljačku moć u Gazi. Cvrtila je dodatno komentirao situaciju u Ukrajini, Rusiji i Srbiji

Cvrtila je komentirao najnoviji sukob između Hezbolaha i Izraela.

'To je nastavak onog što se cijelo vrijeme događa, možda sada u malo drugačijoj formi. Od početka krize 7.10.2023. - stalno su bile neke vrste incidenata na granici, tu prednjači Hezbolah. Stalno je bilo pitanje hoće li se i ta fronta otvoriti kako bi Izrael bio u teškoj situaciji ratova na dvije fronte', rekao je. Ustvrdio je kako Hezbolah nije sam u toj igri te da 'znamo da su se pojavila vrlo otvorena neprijateljstva između Irana i Izraela'.

'Sljedeći korak ka eskalaciji nije samo rat između Izraela i Hezbolaha, nego i uključivanje Irana i jemenskih hutista', kazao je Cvrtila za Dnevnik HRT-a. 'Svi su na oprezu. Koliko god im eskalacija odgovara, toliko im i ne odgovara', nastavio je.

Govoreći o pregovorima u Egiptu, izrazio je pesimizam oko pozitivnog ishoda istih. 'Jako teško je za očekivati kako bi pregovori mogli uroditi plodom. Prijedlozi koji su na stolu su dobri i za jednu i za drugu stranu. Pregovori oko primirja u Gazi su ključni. Što će se dulje odlagati dogovor, to će se više povećavati šanse za eskalaciju', rekao je.

Naglasio je kako koridori Rafah i Philadelphi predstavljaju glavni prijepor u pregovorima. 'Važnost koridora je izuzetno velika, ako Hamas želi zadržati svoje vojno i političko vodstvo i upravljanje u Gazi, to je za njih presudno', istaknuo je. Ustvrdio je kako 'Izrael isto gleda svoje interese' te da je to presudno i za njih.

Humanitarna kriza u Gazi

Cvrtila je podsjetio na tešku humanitarnu situaciju u Gazi gdje se bilježi sve više zaraznih bolesti. 'Nažalost, kada gledamo slike i ono što UN objavljuje, kao službene podatke što se tiče humanitarne krize i pojave zaraznih bolesti - tamo je katastrofalna situacija. Mir bi trebao biti prioritet svima kako bi se ljudima u Gazi pomoglo', rekao je.

  • +2
Izraelski napad na školu u Gazi Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

Govoreći o međunarodnom statusu Izraela te o tome koliku podršku zemlja još uvijek uživa, podsjetio je kako je Izrael taj koji je napadnut. 'Ima još uvijek veliku potporu. Na kraju krajeva, Izrael je taj koji je bio napadnut', kazao je. Istaknuo je i kako su se postojeća neprijateljstva Irana i Zapada produbila te da i zbog toga Izrael ima veliku podršku.

Rusko-ukrajinski rat: Ukrajinska ofenziva nije odvukla ruske trupe iz Donbasa

Komentirajući stanje u Ukrajini, Cvrtila je ustvrdio kako ukrajinska ofenziva nije postigla željeni učinak. 'Nažalost, nema izgleda za prekretnicu. Ukrajinska ofenziva na ruski teritorij, procjenjivalo da će ona prouzročiti povlačenje ruskih snaga s Donbasa - to se nije dogodilo. Rusi napreduju na ukrajinskom, a Ukrajinci na ruskom teritoriju', rekao je. Naglasio je kako je veliki napad na Ukrajinu vrsta osvete.

  • +2
Ukrajinski vojnici u okolici Pokrovska Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

'Režim Aleksandra Vučića majstorski skreće pozornost javnosti'

Cvrtila se na kraju gostovanja i dotaknuo uhićenja 'hrvatskog špijuna' u Beogradu.

'To je stara priča. Već smo imalo protjerivanja diplomata. To je priča za domaću upotrebu kako bi se prekrili određene druge stvari. Tu mislim da režim predsjednika Aleksandra Vučića tu majstorski odrađuje taj posao i skreće pozornost javnosti prema nečemu što nije bitno, a može se plasirati kao jako bitna stvar', dodao je.