Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula postavio je sredinom rujna pitanje Europskoj komisiji o statusu zaštite dalmatinskog pršuta prema oznaci zemljopisnog porijekla te je sada i dobio odgovor od Europske komisije da će pršut biti ubrzo zaštićen
U svom upitu Picula je istaknuo da se 'dalmatinski pršut proizvodi na cijelom zemljopisnom području Dalmacije koje obuhvaća najdulji i najveći dio hrvatskog primorja duž Jadranskog mora. Sastoji se od otočnog i obalnog dijela te submediteranske unutrašnjosti. Povezanost dalmatinskog pršuta sa zemljopisnim područjem u kojem se proizvodi, temelji se na njegovim svojstvima koja proizlaze iz tradicionalnog načina proizvodnje, ali i na ugledu koji taj regionalni proizvod ima'.
Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan odgovorio je Piculi da je 'nakon posljednje dokumentacije koju je Komisija zaprimila, dalmatinski pršut objavljen u Službenom listu Europske unije 1. listopada 2015', navodi se iz Ureda zasttupnika u Europskom parlamentu. To znači da će i on vrlo brzo, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja, Baranjskog kulena i Ličkog krumpira, biti registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu, tvrde iz Ureda.
Zastupnik Tonino Picula zadovoljan je brzim odgovorom Komisije, posebice zato što je Dalmatinski pršut već nositelj brojnih nagrada i priznanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini te je prepoznat i izvan granica proizvodnje.