stiže nevrijeme

Danas idemo do 39 °C, ali uskoro se sve mijenja: Evo gdje će prvo stići promjena

16.08.2024 u 07:59

Bionic
Reading

I petak će biti pretežno sunčan i vruć, uz rijetko moguće pljuskove. Do kraja tjedna još pretežno sunčano i vruće, ali i sve nestabilnije, uz povećanje vjerojatnosti za kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno i nevremenom

Tijekom nedjelje će oslabiti toplinski val, a početkom novog tjedna očekuje se značajnija promjena vremena kojoj se moramo prilagoditi. U većini Hrvatske bit će promjenjivo oblačno, s povremenom kišom, pa i pljuskovima praćenim grmljavinom, ponegdje i olujnim nevremenom.

Pored pada temperature zraka, izraženijeg u većini unutrašnjosti, osjećaj svježine pojačavat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, dok će na Jadranu puhati bura, koja lokalno može biti jaka, a na udare i olujna, naročito na sjevernom dijelu.

HRT-ova meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc "I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom sunčano, no popodne se očekuje lokalno jači razvoj oblaka i pokoji pljusak praćen grmljavinom, uglavnom na zapadu. Vjetar će biti većinom slab. Najniža temperatura zraka bit će od 21 do 23 °C, dok će najviša biti između 36 i 39 °C.

I dalje na snazi crveni meteoalarm

Unatoč crvenom upozorenju na vrućinu, temperature će biti malo niže u središnjoj Hrvatskoj. Nakon sunčanog i mirnog jutra, od sredine dana povremeno malo oblaka i većinom slab vjetar.

Na obali će vjetar s mora ponegdje pružati skromno olakšanje od vrućine. Na sjevernom Jadranu sunčano, no u gorskim krajevima dnevni razvoj oblaka donijet će mogućnost popodnevnih pljuskova. Najviša temperatura zraka bit će između 32 i 37 °C.

U Dalmaciji će temperature biti još malo više, osobito u unutrašnjosti, gdje će popodne biti malo oblačnije i mjestimice može pasti kiša, pa i u obliku pljuska. U drugom dijelu dana duž pretežno vedre obale popuhivat će do umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

I na krajnjem jugu Jadrana more će biti mirno do malo valovito. Uz mnoštvo sunčanih sati najviša temperatura zraka će biti od 33 do 37 °C."

Vikend donosi nestabilnost

Vikend na kopnu postupno oblačniji i nestabilniji. Više pljuskovite oborine očekuje se u nedjelju poslijepodne, a u noći na ponedjeljak dolazi jače naoblačenje s kišom. Lokalno može biti i nevremena. Nakon dugog razdoblja slabog vjetra, u ponedjeljak će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka će padati.

Pljuskovi i grmljavina najprije će u nedjelju zahvatiti sjeverni Jadran, zatim i dio Dalmacije, a u ponedjeljak i krajnji jug Jadrana. Ponegdje će biti neverina. Slabo do umjereno jugo i južni vjetar u ponedjeljak će okretati na buru i pojačati. No subota će još biti mirna, pretežno sunčana, sparna i vruća, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.