GOTOVO KOMBINIRANJE

Danas iza 17 sati saznat ćemo tko su novi ministri

18.10.2016 u 07:43

Bionic
Reading

U središnjici HDZ-a predsjednik i mandatar za sastavljanje vlade Andrej Plenković s najbližim suradnicima Gordanom Jandrokovićem i Davorom Ivom Stierom obavio je jučer posljednje pripreme za predstavljanje ministara, javlja HRT

HDZ bi danas u 17 sati trebao održati sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, pa se očekuje da će nakon toga, u srijedu, budući ministri pred saborske zastupnike. To znači da bi Plenković, kao premijer, u četvrtak mogao na prvi službeni put - u Bruxelles.

Andrej Plenković izašao je iz zgrade HDZ-a sinoć, nešto poslije 23:30. Izjavio je da će se danas sve znati.

Iako imena ministara taji neslužbeno ipak doznajemo da će dosadašnji ministri Zdravko Marić, Oleg Butković, Tomislav Tolušić i Tomo Medved zadržati svoje sektore, javlja HRT.

Vrlo vjerojatno ministar zdravstva bit će Milan Kujundžić, a Dijana Zadravec, koja se spominjala kao kandidatkinja za to mjesto, navodno će biti državna tajnica u tom ministarstvu. Gospodarstvo će preuzeti Martina Dalić, vanjske poslove Davor Ivo Stier, turizam Martina Bienenfeld ili Gari Cappelli, obranu Damir Krstičević, a znanost i obrazovanje Pavo Barišić

Iako je kadroviranje pri kraju, za neka se ministarstva imena još utvrđuju. Tako je u prostorije HDZ-a jučer stigao i Pavo Barišić, profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu. No nije želio potvrditi je li i on među kandidatima za ministre.

Sadašnja ministrica Bernardica Juretić, čije se ime ne spominje kao dio Plenkovićeva tima, udijelila je i savjete za svog nasljednika. A taj nasljednik, unatoč nagađanjima, neće biti demograf Stjepan Šterc. Potvrdio je to nakon sastanka s mandatarom u Saboru.

Ministarstvo gubi i Tomislav Panenić jer je gospodarstvo, koje se spaja s poduzetništvom i obrtom, pripalo HDZ-u, dok se energetika pripaja Ministarstvu zaštite okoliša.

Predsjednik Sabora Božo Petrov jučer je pak izjavio je da izglasavanje nove Vlade očekuje u srijedu te potvrdio da će iz redova Mosta u njoj biti Slaven Dobrović kao ministar zaštite prirode i okoliša, Ante Šprlje kao ministar pravosuđa, Vlaho Orepić kao ministar unutarnjih poslova te Ivan Kovačić kao ministar uprave i potpredsjednik Vlade.