nova napad

Devet mrtvih u eksploziji autobombe u Kabulu

20.12.2020 u 12:02

Bionic
Reading

Automobil bomba čija je meta bio afganistanski zastupnik usmrtila je najmanje devetero ljudi, rekli su dužnosnici. Zastupnik Kan Mohamad Vardak preživio je eksploziju, no i on je među 20 ozlijeđenih žena i djece, rekao je afganistanski ministar unutarnjih poslova Masud Andarabi.

Zasad se ne zna je li eksploziv podmetnut u automobil koji je bio parkiran na ruti kojom prolazi zastupnik ili je automobu vozio bombaš, dodao je Andarabi. Nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Afganistan se proteklih tjedana suočava s velikim porastom nasilja, posebice bombaškim napadima, dok afganistanska vlada i talibani pregovaraju o okončanju 20-godišnjeg rata u zemlji.

U nedjelju su također prijavljene eksplozije u pokrajinama Logar, Nangarhar, Helmand i Badakšan, u kojima su ubijeni i ranjeni civili i članovi snaga sigurnosti. 

U petak, u eksploziji bombe postavljene u rikši, ubijeno je barem 15 civila, uključujući i 11 djece, u središnjoj provinciji Gazni.

Afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su talibani ubili 487 civila i ranili 1049 u 35 samoubilačkih napada i 507 eksplozija diljem zemlje u posljednja tri mjeseca.