vrEMENSKA PROGNOZA

Stiže promjena: Djelomice sunčano, do kraja dana ponegdje pljuskovi uz olujni vjetar

01.05.2023 u 08:13

Bionic
Reading

Prijepodne djelomice sunčano. Poslijepodne oblačnije prema kraju dana mjestimice s kišom, osobito na Jadranu i krajevima uz njega, a ponegdje kiša može biti i obilnija. Vjetar na kopnu slab i umjeren, većinom sjeverni i istočni, prognozira Državni hidrometeorološki zavod

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadranu ujutro jaka i i olujna bura, potom na većem dijelu obale umjereno i jako jugo, navečer u Dalmaciji mjestimice i olujno. Najviša dnevna temperatura većinom između 17 i 22 °C, prognozira DHMZ.

U Zagrebu, očekuje se da će prijepodne biti djelomice sunčano. Poslijepodne oblačnije, prema kraju dana povremeno uz mogućnost za kišu. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura zraka oko 20 °C.

Istočna Hrvatska

U prvom dijelu dana djelomice sunčano, zatim postupno oblačnije. Vjetar slab do umjeren istočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 10, a najviša dnevna između 19 i 21 °C.

Središnja Hrvatska

Umjereno i pretežno oblačno, već sredinom dana ponegdje može pasti malo kiše, no kiša je vjerojatnija navečer i u noći. Vjetar slab do umjeren, većinom istočni. Najniža jutranja temperatura zraka od 7 do 9, a najviša dnevna od 19 do 21 °C.

Biometeorološka prognoza

Razmjerno nepovoljne biometeorološke prilike očekuju se na područjima uz Jadran. Nestabilnosti u atmosferi i južina kod meteoropata će uzrokovati pojačan umor i glavobolju a za očekivati je i jače izražene tegobe kroničnih bolesnika. Nešto povoljnije, ali ne i sasvim povoljne, biometeorološke prilike očekuju se u unutrašnjosti zemlje, osobito u prvom dijelu dana.

Gorski kotar i Lika

Umjereno do pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu ili pljuskove, uglavnom u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura od 5 do 7, a najviša dnevna od 15 do 18 °C.

Istra

Prijepodne djelomice sunčano, a zatim povećanje naoblake te mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina, pogotovo krajem dana te u noći kad će mjestimice može biti obline oborine. Puhat će slaba do umjerena, prijepodne mjestimice pojačana bura i istočnjak. More će biti malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 11 do 14 °C, a najviša dnevna od 19 do 21 °C.

  • +16
Prvi turisti Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Sjeverni Jadran

Umjereno do pretežno oblačno, mjestimična kiša ili pljuskovi vjerojatniji su u drugom dijelu dana. Navečer i u noći lokalno je moguća i obilnija oborina. Umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna, slabjet će prijepodne, a zatim će postupno jačati jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka između 12 i 14, u unutrašnjosti Istre malo niža, a najviša dnevna od 19 do 21 °C.

Dalmacija

Postupan porast naoblake, osobito u drugom dijelu dana ponegdje uz kišu ili pljuskove, a moguća je i grmljavina. Puhat će umjereno do jako jugo, navečer lokalno s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka od 11 do 16, a najviša dnevna između 19 i 22 °C.