OPASNI UDARI VJETRA

DHMZ izdao najveći stupanj upozorenja za unutrašnjost zemlje!

14.05.2014 u 21:08

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske je unutar sustava MeteoAlarm za četvrtak izdao crveno meteorološko upozorenje za unutrašnjost zemlje, točnije za Slavoniju i središnju Hrvatsku. Meteorološko upozorenje najvećega stupnja ovoga se puta odnosi na vjetar. No jak vjetar će pratiti i obilna kiša

Crvena boja na MeteoAlarmu označava situaciju kada je vrijeme izuzetno opasno, odnosno, kada je izgledan iznimno intenzivni meteorološki događaj. Pri tome postoji mogućnost velike štete, a nezgode su moguće na velikom području, i to u većini slučajeva s opasnošću po život.

Svi relevantni prognostički modeli zaista upućuju na veliku vjerojatnost olujnih udara sjeverca tijekom četvrtka, a ponegdje predviđaju i udare vjetra iznad 100 km/h, osobito u brdskom području spomenutog područja.

Međutim, valja istaknuti da se još jači vjetar nego u unutrašnjosti u noći srijede na četvrtak i u prvom dijelu četvrtka očekuje mjestimice na Jadranu. Na pojedinim lokacijama, a osobito na otvorenom moru i podno Biokova, mogući su udari tramontane preko 150 km/h!

Vjetar će značajno početi slabiti tijekom petka.

Ovako vjetrovito vrijeme koje nas očekuje sljedećih 36 sati posljedica je blizine duboke ciklone s centrom nad istočnim Balkanom i grebena anticiklona na sjeverozapadu, tako da su izobare nad našim područjem vrlo zgusnute, piše Crometeo.

Vrijeme do vikenda

Hrvatsku od četvrtka očekuje znatno pogoršanje vremena s padom temperature u većini zemlje za 10 stupnjeva Celzijevih. Uz obilnu kišu, koja bi mogla uzrokovati nove poplave na istoku zemlje, probleme će stvarati i olujni vjetar.

U noći na četvrtak će se jače naoblačenje proširiti od istočne na cijelu Hrvatsku. Povremeno se očekuje kiša, glavnina poslijepodne i u noći na petak, a obilnija u Slavoniji, Lici i ponegdje u sjeverozapadnim krajevima. Bit će vrlo vjetrovito i svježe. Puhat će većinom umjeren i jak, na udare pogotovo u sjevernim krajevima i gorju, olujni sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Na sjevernome Jadranu većinom umjeren i jak sjeverac i bura, podno Velebita mjestimice s olujnim udarima, a u Dalmaciji jak i olujni sjeverozapadnjak. Temperatura uglavnom između 7 i 12, na Jadranu od 12 do 18°C.

U Zagrebu će biti oblačno, povremeno s kišom, glavnina poslijepodne i u noći na petak. Bit će vrlo vjetrovito i svježe. Puhat će umjeren i jak sjeverac s olujnim udarima, najjači poslijepodne i navečer. Temperatura uglavnom između 9 i 12°C.

U petak nas očekuje pretežno oblačno povremeno s kišom, obilnijom ponegdje u Lici i Posavini. U noći i prijepodne vjetrovito, zatim slabljenje vjetra. U subotu će već prijepodne kiša u većini krajeva prestati, poslijepodne se očekuje još uglavnom u Slavoniji i južnoj Dalmaciji.

Prijepodne na većem dijelu Jadrana, poslijepodne i u unutrašnjosti djelomično razvedravanje. U nedjelju djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. Postupno toplije.