JELIČIĆ UOČI DERBIJA

Dinamova je prednost iskustvo, a Hajdukova atmosfera

28.09.2012 u 10:10

Bionic
Reading

Joško Jeličić bio je igrač 'plemenitog kova', asistent, kreator i čovjek koji određuje ritam momčadi. Također, nosio je dres i splitskog i zagrebačkog kluba, pa poznaje mentalitet i jednih i drugih, a s obzirom na to da je i stručni komentator na Arenasportu prati i formu obiju momčadi

Ove se subote, od 18 sati u Maksimiru igra najveći derbi hrvatskog nogometa, a vodeći Dinamo dočekuje trećeplasirani Hajduk. Da se derbi najavljivao prije dva tjedna, svi bi 'palac gore' digli za 'modre' no prema posljednjim rezultatima ali i okolnostima u kojima se nalaze pojedini igrači, prednost, prema Jeličićevu mišljenju više nije očita.

'Nikad, pa tako ni sada, trenutna forma uopće neće utjecati na derbi. Forma nikad nije bila odlučujući faktor, jer znamo svi da se u derbiju igra s puno emocija, da presudan može biti jedan detalj, jedan trenutak neopreznosti ili inspiracije', naglasio je Joško Jeličić, ali onda ipak otkrio da postoji nekoliko detalja koji mogu biti jezičac na vagi pojedine momčadi.

'Iskreno i otvoreno govoreći, Dinamo je ipak u prednosti, bez obzira što uistinu zadnjih tjedana ne briljira. Naime, Dinamovo iskustvo je kudikamo veće nego kod mladih Hajdukovih igrača. Iskustvo u takvim utakmicama je jako bitno, što sam i osobno osjetio kada sam igrao derbije. Nije isto kada u takav dvoboj, gdje te ponesu emocije, 'uleti' dečko od 18 godina, koji takvu utakmicu nije igrao nikad, ili netko tko iza sebe ima desetke takvih dvoboja. Koliko znam, za dobar dio Hajdukove momčadi ovo će biti prvi takav derbi'.

Vodimo vas na Dinamo-Hajduk
Tportal daruje 30 (15x2) ulaznica za tribinu zapad (utakmica se igra u subotu u 18 sati).
Uz ulaznice pripremili smo i posebno iznenađenje za troje čitatelja koji će u poluvremenu utakmice imati priliku pokazati svoju nogometnu vještinu i osvojiti vrijedne nagrade. Više informacija pronađite OVDJE.


Izuzev dvoboja s Vrsarom, Dinamo je u golgeterskoj krizi, a želi li pobijediti, mora ipak zabiti. Barem jedan gol.

'Tu moramo razdvojiti natjecanja u kojima igraju, odnosno Ligu prvaka od HNL-a. Uefino natjecanje je ipak rang više, na kojem se igrači isprazne 'emotivno' i kada se nakon takve utakmice moraju vratiti u HNL, to može biti nešto teže. I mislim da je u tom trenutku samo pitanje 'glave', odnosno motivacije i želje s kojom će igrati u domaćem prvenstvu. Također, Dinamo možda više nije u top-formi jer nju su tempirali za kraj kolovoza kada su tražili ulazak u Ligu prvaka. Međutim, bez obzira na sve, Dinamo je još uvijek daleko ispred svih hrvatskih klubova i mislim da apsolutno sve ovisi o 'modrima' to jest o njihovom pristupu'.

Naravno, sada ćemo vidjeti hoće li i Sammir, nakon što je primio poziv u reprezentaciju opravdati Štimčevo povjerenje te hoće li uistinu biti na nivou na kojem bi ga željeli gledati i svi hrvatski navijači u reprezentativnom dresu.

Istina, ali i takav mladi Hajduk odigrao je par velikih utakmica, poput recimo milanskog dvoboja s Interom?

'Je, odigrao je Hajduk odličnih nekoliko utakmica, ali kod tako mladih momčadi nikad ne znaš kako će reagirati. Njihova krivulja ide od vrhunskih do mizernih partija. Oscilacije su im uglavnom - najdominantnija osobina. Naravno, sada je pitanje kako če se njima 'okrenuti' u derbiju, iako će svi imati veliki motiv dokazati da su dio potentne momčadi i da zaslužuju budućnost Hajduka'.

Hajdukova prednost sasvim sigurno je, ako ni u čemu drugom, u atmosferi koja prati prvu momčad. Dinamova vrhuška pak ima problema kako napuniti stadion, a bez podrške pravih navijača nema ni potrebnog 'poguranca' igračima.

'Utakmica protiv Porta je pokazala kako je teško igrati bez podrške navijača. A igračima ta pomoć treba uvijek, u bilo kojem natjecanju. I po tom pitanju Hajduk je definitivno u prednosti, ali može li ona biti dovoljna?'

Osim zbog sukoba s navijačima, Dinamo je u problemu i zbog nesportskog života pojedinih igrača, točnije Vide, koji je isprovocirao rigoroznu kaznu. Može li se (i) to odraziti na momčad?

'To što je napravio ulazi u anale i kazna je očekivana. Međutim, koliko poznajem Vidu, on je igrač koji u svakoj utakmici daje svoj maksimum i sigurno mu neće nedostajati motiva jer on nikad ne kalkulira. Doduše, znao je on već griješiti, ali sada će shvatiti da je u velikom klubu i da nema popusta zbog svog ponašanja, mora shvatiti da se ne smije ponašati kao u Osijeku'.

Ali kalkuliraju u upravi kluba, pa su mu oduzeli petinu godišnje plaće?

'Poznajem Zdravka (op.a. Mamića), i siguran sam da će naći načina da Vida povrati izgubljeno. Zdravko voli kazniti igrača, ali ga isto tako i nagraditi. Već će se naći njih dvoje negdje'.

Kakav derbi očekujete, tko bi mogao pobijediti?

'Ne razmišljam na taj način, već isključivo želim da bude dobar, atraktivan derbi, da bude golova i da se nakon utajkmice ne priča o suđenju, grubim startovima i divljanju na tribinama', završio je Joško Jeličić razgovor za tportal.hr.