... za koje nikad nije kasno :)! Zaledila sam zalihe ribizla i borovnica koje sam jutros odledila i ispekla doručak iz snova
Već sam pisala o tome koliko obožavam doručak! Naročito ako je u biskvitnom obliku. Ovaj je ama baš za moj ćeif
Slatkokisel, pufast, hranjiv, naročito ako ga začinite ...
... gorkim kakaom ili prahom acai bobica, umjesto šećerom u prahu
Komadu ovakvog biskvita najbolje pristaje bijela kava (s malo kardamona) ili čaj ujutro, a navečer čaša toplog mlijeka (kravljeg, rižinog, zobenog)
za 6 do 8 osoba
½ šalice maslaca
2 žličice naribane limunove korice
3/4 šalice + 1 žlica šećera
1 jaje, ali ne direktno iz hladnjaka
1 žličica ekstrakta vanilije
2 šalice brašna
2 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
2 šalice odmrznutih borovnica i ribizla
½ šalice kiselog mlijeka
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Rastopite maslac s limunovom koricom i šećerom. Skinite s vatre, promiješajte i pričekajte da se ohladi. Ubacite jaje i miksajte dok se sve ne pretvori u pjenastu tvorevinu.
U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
Borovnice i ribizle umiješajte u brašno
Pomiješajte suhe i mokre sastojke i dodajte jedan dio pobrašnjenih bobica lagano ubacujući kiselo mlijeko.
Miješajte dok ne dobijete tijestastu smjesu
Namastite kalup maslacem, izlijte smjesu i ubacite u pećnicu
Pecite 35 minuta ili dok vam drveni štapić kojim bockate tijesto ne izađe čist, dakle bez smjese.
Izvadite kolač iz pećnice i pustite ga da se hladi 15 minuta
Posipajte ga gorkim kakaom ili prahom acai bobica i doručkujte slasno!