... iliti kako izbjeći žifčani slomić izazvan pečenjem krafni po bakinom/maminom/tetinom receptu ... umijeće koje se prenosi s generacije na generaciju stalo je na - meni. I ni makac. Zato se bacih na jednostavniju varijantu ;)
A to je svakako pečenje američkih dounata! Imaju sličan okus, teksturu i nemaju kvasca koji me svaki put izludi kao i onaj žuti rub kod pravih i dobrih krafni i ona rupa i rahlo tijesto ...
Moje su krafne uglavnom bile masne, tvrde kugle koje su nakon svakog pokušaja pečenja završile u smeću.
Zato, iz vlastitog iskustva, preporučam ove dounate, za krafnoneznalice, koji vam neće do kraja zgaziti samopouzdanje, a imat ćete što za ponuditi u karnevalsko vrijeme na kakvom tulumu pod maskama.
Dounati na fotkama rađeni su stvarno malim kalupom i neki su čak i pretanki, tako da vam, i opet iz vlastitog iskustva, savjetujem - koristite veći kalup i pazite da vam ulje za pečenje ne izgori. Cijelo vrijeme pečenja držite ga na laganoj vatri.
za 24 dounata
za pečenje: pola suncokretovog/pola sezamovog ulja
tijesto
1 žlica suncokretovog ulja
1/2 šalice šećera
1 žutanjak
2 šalice brašna
1 žlica praška za pecivo
1 žličica cimeta
1/2 šalice mlijeka
za preljev
1 šalica šećera u prahu
2 do 4 žlice slatkog vrhnja
žličica ekstrakta vanilije
žličica jestive boje (ako želite preljev u boji od maline primjerice)
za posipanje:
šećer u prahu
kokos
mljeveni prženi lješnjaci
mljeveni kikiriki
kakao
Umočite dounat prvo u šećerni preljev pa tek onda u kokos ili lješnjake ili kikiriki ili kakao
U jednoj posudi pomiješajte ulje, šećer i žutanjak. U drugoj posudi brašno,
prašak za pecivo, prstohvat soli i cimet. Dodajte mokre sastojke suhima i prelijte sve - mlijekom. Mijesite dok se tijesto ne poveže, a onda ga izbacite na pobrašnjenu radnu površinu i lagano mijesite dok se ne prestane lijepiti, za prste ili podlogu.
Razvaljajte ga na par centimetara debljine i okruglim kalupom utisnite veće ...
... dok manjim kalupom, ili kakvim manjim čepom, unutar svakog kruga napravite po jedan manji
Dobro pobrašnjena podloga zaštitit će vas od nasilnog odljepljivanja i ...
... mijenjanja oblika ovim slatkim kružićima. Opet iskustvo progovara iz mene :)
Zagrijte mješavinu ulja na laganoj vatri i pažljivo ubacujte dounate
Pržite ih 2 minute, mijenjajući strane i potom izvadite na kuhinjski papirkako bi se ocijedio višak ulja.
Pecite dok imate tijesta i pazite da vam ne izgori ulje, jer ćete ga morati promijeniti ili susjedima i vatrogascima objašnjavati zašto vam gusti dim suklja iz kuhinjice.
Kad su dounati gotovi, umiješajte preljev
Žlicom u plitkoj posudi umutite šećer u prahu, slatko vrhnje i ekstrakt vanilije. Umočite par komada u preljev i onda i u nasjeckane oraščiće ili kokos.
Ako volite old school varijantu - posipajte ih šećerom u prahu ili poslužite bez ičega!