zapeo u konop

Mještani na obali novigradskog mora pokušavaju spasiti dupina Olivera: 'Nije mu lako'

13.07.2024 u 09:35

Bionic
Reading

Mještane turističkog naselja Meka Draga na obali novigradskog mora zabrinuo je slučaj ranjenog dupina koji se ondje često pojavljuje, a za čiju se peraju zakvačio konop. Nesretni dupin koji se bori za život dobio je ime Oliver

Čim su ga uočili kako pliva uzgajivačima daganja bilo je sumnjivo. 'Jako teško diše, čuo sam ga jer sam ga snimio, nije mu lako', kazao je Zvonko Anić za HRT.

Kad su bolje pogledali, shvatili su što je posrijedi. Konop je zarobio repnu peraju. To je konop koji se stegao, a kojeg on bez pomoći ne može skinuti, kazao je Mile Bašić, uzgajivač daganja. Koliko je konop dug, teško je reći, s obzirom na to da ga vuče ispod površine. No, očito je da ga itekako zamara.

U Novigradskom moru ovaj dupin se pojavljuje već više mjeseci, uglavnom uz farme daganja, gdje je mnogo ribe kojom se hrani. No, može li Oliver do nje s utegom na repu - drugo je pitanje. Kako mu pomoći, pitaju se ribari s Meke Drage.

'Kćer mi je zvala 112, oni su rekli da će proslijediti taj poziv za pomoć, ali se do sada nije ništa dogodilo', govori Zvonko.

'To se mora spasiti na bilo koji način. Imamo sve moguće udruge za zaštitu životinja, kad se ovo treba napraviti, nema nikoga', ističe Mile. Oliver do farmi daganja navrati svaki dan. No, ne prilazi blizu ljudima za razliku od drugih dupina koji su česti posjetitelji Novigradskog mora.

'Znali su doći uz brod. Možeš se s njima zezati. Kad im dosadi, odu. Ali ovaj ne, možda je zbog toga u nekoj panici pa neće blizu', rekao je Mile.

Apeliraju na pomoć stručnjaka. 'Dođe ti žao, ipak je to živo biće i teško ti je', kazao je Zvonko, koji nudi i svoje rješenje.

'Teško je njega u mrežu uhvatiti. Možda uspavati i onda otkinuti taj konop i on će biti spašen', kaže.