jeftinija alternativa

Ne idete na more? Evo gdje se najbolje osvježiti na sjeveru Hrvatske

30.06.2024 u 11:32

Bionic
Reading

Prve prave ljetne vrućine bacile su nas već u 'ljetno stanje uma'. No, nekima godišnji odmor i more nisu još ni na vidiku, a neki pak, iz ovog ili onog razloga, ove godine neće ni uspjeti otići na more. Dobra alternativa (ili još bolja) je ohladiti se na nekom od kupališta na hrvatskim rijekama ili jezerima. Donosimo vam popis deset kupališta na sjeveru Hrvatske do kojih možete skoknuti po svoju dozu osvježenja i odmora

'Petrinjsko more' – Kupalište na Kupi

Petrinjsko kupalište popularno je ljetno okupljalište svih Petrinjaca tijekom ljetnih mjeseci, a nalazi se na samom ušću rječice Petrinjčice u rijeku Kupu. Rijeka Kupa jedna je od najčišćih rijeka u Hrvatskoj te nudi prekrasan ambijent za opuštanje i uživanje u prirodi. Na ovom kupalištu moguće je iznajmiti i kajak, a ako pak želite brzinski otkriti još više prirodnih ljepota ovog kraja možete iznajmiti quad.

Umjetno jezero Čabraji – Križevci

Na manje od sat vremena vožnje autom od Zagreba, smjestilo se umjetno jezero Čabraji. Jezero, samo deset kilometara udaljeno od centra Križevaca, površine je oko osam hektara, a sa tri strane okruženo je šumom. Ovdje možete uživati u kampiranju, rekreativnom ribolovu i šetnjama okruženi prekrasnim krajolikom. A kupači će biti zadovoljni i temperaturom vode, koja prema ljeti dostiže i 25°C.

Jezero Šoderica – Koprivnica

'Podravsko more' – jezero Šoderica, udaljeno je 15 kilometara od Koprivnice, a nalazi se uz mađarsku granicu i rijeku Dravu. S površinom od 300 hektara, najveće je jezero u Podravini, a nastalo je iskapanjem šljunka (šodera), po kojem je i dobilo ime.

Ljeti se na jezeru održavaju zabavni programi, a uz obalu rijeke rade i ugostiteljski objekti.

Jezero je tirkizno zelene boje, okružuje ga šljunčana obala, a karakteristično je i po nekolicini otoka. Posebno je atraktivno zbog svojih stalnih stanara – labudova.

Šoderica je popularna i među ribolovcima, a i ove godine organizira se manifestacija 'Ljeto na Šoderici', u sklopu koje ćete, između ostalog, moći uživati i u brojnim predstavama na otvorenom (alternativna lokacija u slučaju lošijih vremenskih prilika bit će društveni dom Legrad).

Foginovo kupalište, Karlovac

Karlovac na obali rijeke Korane, u samom centru grada, krije prvo registrirano riječno kupalište pri Lučkoj kapetaniji u Hrvatskoj – Foginovo kupalište.

Ideja o uređenju kupališta na Korani, rodila se u glavi Dragutina Fogine mlađeg, sina poznatog tiskara i knjigoveže Dragutina Fogine starijeg, krajem 20-ih godina 20. stoljeća. Nakon što je kupio zemljište, trebalo mu je tri-četiri godine da ga uredi i prilagodi za kupanje. Čak je angažirao i inženjera Slavka Bloudeka, koji je konstruirao skijašku skakaonicu na Planici, da obogati kupalište s drvenom skakaonicom za vodu.

I dan-danas je Foginovo kupalište 'živo'. Za one koji vole skokove u vodu, tu su skakaonice od deset, pet i tri metra visine. Manje vješti plivači osvježavaju se u plićem dijelu kupališta, a za osobe smanjene pokretljivosti tu je i lift za ulazak u vodu, prilagođene ležaljke, svlačionice i sanitarni čvor.

Otok ljubavi

Kupalište na Mrežnici, udaljeno samo sat vremena vožnje od Zagreba, osvaja svojom ljepotom i mirnom atmosferom. Nalazi se nedaleko od Duge Rese u mjestu Mrežničke Poljice. Otok je formiran prirodnim tokom rijeke, sa svojim zelenim travnjacima, predivnim krajolikom i lopočima u rijeci.

Cijeli prostor prilagođen je obiteljima s djecom, a velik adut mu je obilje prirodnog hlada koji pruža zaštitu od ljetnog sunca. Djecu će zasigurno obradovati i tobogan, a one avanturističkog duha kajaci kajaci, s kojima možete istražiti nizvodni tok rijeke.

Kupalište Mrežnički Brig na Mrežnici

Prirodne ljepote, zajedno sa starim drvenim mostom i raznovrsnom ugostiteljskom ponudom dobitna su kombinacija, pa ne čudi što je Mrežnički Brig postao omiljen među Dugorešanima, Karlovčanima, ali i Zagrepčanima.

Na kupalištu koje se nalazi kod mjesta Belavići (ali i u blizini Otoka ljubavi) rijeka Mrežnica je prilično široka i plitka, ostavljajući mjesta za riječne otočiće. Plićak krase trska, lopoč i ostala vodena vegetacija.

Ovdje možete uživati u sunčanju, okruženi prekrasnom prirodom, a tu je i slapić te prirodni jacuzzi u koji ipak trebate ulaziti s dozom opreza jer je kamenje izrazito sklisko. Za one koji vole kampirati, odmah uz kupalište, nalazi se i Kamp Slapić, vrlo popularan među stranim turistima.

Cirkovečka, Varaždin

Popularno varaždinsko kupalište Cirkovečka odlično je izletište i mjesto za rekreaciju, na koje lokalci tradicionalno dolaze po dozu opuštanja na rijeci Dravi, poznatoj po svojim prekrasnim šljunčanim sprudovima.

Na Cirkovečkoj se nekada vadio šljunak, čime su nastala i tri jezera odvojena kaskadama.

'Varaždinsko more' - Aquacity

Aquacity, kojeg mnogi zovu i 'Varaždinsko more', nalazi se samo tri kilometra od centra Varaždina. S uređenom plažom i zelenim površinama koja se prostiru na 5000 kvadratnih metara, prava je to oaza za kupanje, opuštanje i rekreaciju, a ne nedostaje. Za one koji se ne vole pretjerano izlagati suncu tu je i obilje hlada, a ova oaza kod Varaždina ima i uređeno dječje igralište.

Ljubiteljima sportsko-rekreacijskih aktivnosti na raspolaganju su teniski tereni, igralište za mali nogomet, mini-golf i odbojku na pijesku. Ulaz u kompleks se ne naplaćuje.

Kupalište Zibel na Kupi (Sisak)

Kupalište Zibel na Kupi omiljeno je među Siščanima, a udaljeno je svega 86 kilometara od Zagreba. Zibel je jedno od najuređenijih kupališta u Hrvatskoj, a iz godine u godinu privlači sve više kupača. Pored sunčališta i beach bara, na kupalištu se nalaze i sportski tereni poput nogometnog i košarkaškog, ali i igralište za odbojku na pijesku te prostor za stolni tenis.

Rastoke, Slunj

Rijeka Korana ljeti je raj za kupače, dostižući čak 28 Celzijevih stupnjeva. Gradsko kupalište u Rastokama podno najpoznatijeg slunjskog mosta, mami vas svojim zvukovima i bojama. Ponuda je doista raznovrsna, pa su tu, između ostalog, skakaonice, prostor za odbojku na pijesku i badminton, a organiziraju se i igre na vodi, riječno kino te koncerti.

Kupališta Škrila, Pod oltarom i Kotlac nalaze se uzvodno od glavnoga gradskoga kupališta (15 minuta hoda), a zbog plitke vode i malih prirodnih bazenčića savršen su izbor za obitelji s malom djecom.

Oni koji nisu ljubitelji sunčanja hlad mogu potražiti u jednoj od sjenica. Rastoke, koje se nalaze nadomak Plitvičkim jezerima, savršene su i za popodnevnu šetnju, a turiste posebno privlače i mlinovi razbacani po cijelom mjestu.