INICIJATIVA GRAĐANA

EK traži od Hrvatske reakciju na moguće nepravilnosti u projektu karlovačke Zvijezde

31.05.2024 u 17:19

Bionic
Reading

Europska komisija traži od Republike Hrvatske informacije o poduzetom na ispitivanju mogućih nepravilnosti u projektu "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa", izvijestila je inicijativa građana Zvijezde i Gaze u petak

Informacije su konkretno zatražene od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Kako je u dopisu od četvrtka predstavnicima građanske inicijative Milanu Mediću i Matiji Volneru navela načelnica odjela za Hrvatsku i Rumunjsku pri Glavnoj upravi za regionalnu i urbanu politiku Aida Liha Matejiček, projekt čiji je nositelj karlovačka gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija je sufinanciran iz Kohezijskog fonda i odabran u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", a spomenuto ministarstvo je upravljačko tijelo tog programa.

  • +18
Poplava u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Inicijativa građana se Europskoj komisiji obratila 22. travnja "vezano za slučaj katastrofalnih šteta u karlovačkoj povijesnoj jezgri koje su nastale prilikom nestručne provedbe projekta". "Smatramo izuzetno važnim da je na hrvatske institucije ovime napravljen pritisak i od strane Europske komisije, kako bi se katastrofalno stanje s korištenjem EU sredstava u Karlovcu zaustavilo i popravilo", naveli su iz inicijative.

Nastavili su da građani Hrvatske i Europske unije "očekuju da se EU novac koristi za unapređenje kvalitete života svih građana, a ne da se njima financira razbijanje povijesne jezgre jednog hrvatskog grada i za uništavanje domova".

Dodali su i da pišu prijavu Uredu europskog javnog tužitelja.

Projekt je ukupne novčane vrijednosti veće od 67 milijuna eura.