U FOKUSU

Evo što trebate znati o Fondu hrvatskih branitelja

12.01.2017 u 08:47

Bionic
Reading

Fond hrvatskih branitelja našao se ponovno u fokusu javnosti nakon što je Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, rekao kako bi prilikom privatizacije 25 posto HEP-a trebali biti zastupljeni i hrvatski branitelji tako da se kroz zakonske okvire sedam posto dionica HEP-a prepiše Fondu hrvatskih branitelja. Na to se nadovezao predsjednik Hvidre Josip Đakić kazavši da branitelji očekuju ili sedam posto dionica ili neki vid kompenzacije jer Fond hrvatskih branitelja mora opstati

Međutim ideja nije naišla na dobar odjek kod vladajućih, a Hrvatski generalski zbor (HGZ), zgrožen potraživanjima pojedinaca iz braniteljske populacije, tvrdi da su takva traženja u suprotnosti sa svim vrijednostima za koje su se borili hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata. Klemm ih je u srijedu zapitao gdje su bili kada su se prodavale dionice Ine. Đuro Glogoški u intervjuu Globusu otkrio je da će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved razgovarati s ministrom državne imovine Goranom Marićem da, u slučaju prodaje dijela HEP-a, braniteljima bude dodijeljeno sedam posto dionica.

Što je Fond hrvatskih branitelja?

Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji osnovan je 12. travnja 2005. godine, a udjel u njemu trenutno ima više od 250.000 branitelja te članova obitelji branitelja iz Domovinskog rata. Osnovi cilj mu je financijski pomoći braniteljima i članovima njihovih obitelji. Prilikom osnivanja Fonda donesen je zakon da se pri privatizaciji javnih poduzeća sedam posto dionica prenese u vlasništvo Fonda hrvatskih branitelja.

Tako je Fond došao u posjed sedam posto dionica Hrvatskog Telekoma i Ine prilikom prodaje MOL-u. Međutim 2010. godine tadašnja HDZ-ova vlada Jadranke Kosor promijenila je zakon i umjesto obveze uvela mogućnost da se braniteljima daje sedam posto. Poslije je to prilikom prodaje Croatia osiguranja iskoristio tadašnji ministar financija Slavko Linić odbivši prepustiti sedam posto dionica upravo zbog načina, kako je tvrdio, na koji su dionice Ine prodane MOL-u. Nakon prodaje dionica Ine MOL-u branitelji su masovno prodavali udjele u Fondu. Do 31. prosinca 2013. povučeno je 64,99 posto od ukupnog broja udjela. Najviše je povlačenja udjela bilo od travnja 2008. godine do kraja 2013. godine. Kasnije se taj trend zaustavio.

Kolika je imovina Fonda?

Fond je 30. lipnja 2015. godine raspolagao imovinom u vrijednosti od 763,8 milijuna kuna, u kojem su dominantan udjel imale dionice Hrvatskog Telekoma (98,6 posto). Raspodjela dobiti Fonda provodi se tako da se trećina imovine zadržava radi reinvestiranja, trećina se isplaćuje dionicima, a trećina se dijeli između Fonda za stipendiranje te Zaklade hrvatskih branitelja. Fond hrvatskih branitelja, koji je pod upravljanjem Addiko Investa, kako su nam otkrili, od potpisanog ugovora 12. listopada 2015. zabilježio je rast vrijednosti udjela u 2016. za 21,8 posto (27,8 posto s dividendom). Rasla je zato i neto imovina s 688 milijuna 31. prosinca 2015. na 818,9 milijuna kuna 31. prosinca 2016.

Tko upravlja Fondom?

Od osnutka Fondom je upravljao Erste Asset Management, a nakon što su oni odustali od toga brigu o njemu preuzelo je društvo Hypo Alpe-Adria-Invest d.d. poslije javnog natječaja. U međuvremenu je društvo promijenilo ime u Addiko Invest. Međutim oni ne mogu samostalno upravljati imovinom Fonda jer Upravni odbor mora odobriti svaku odluku. Tomo Medved, ministar branitelja, predsjednik je Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, po položaju. Članovi Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji su: Ivo Milatić, predstavnik ministarstva nadležnog za gospodarstvo, Željko Dilber, predstavnik radnog tijela Hrvatskog sabora, matičnog za pitanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te predstavnici hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Branko Borković, Josip Klemm, Ivica Arbanas i Ivica Tolić.

Josip Đakić sudjelovao je u prodaji Ininih dionica MOL-u, a danas upozorava na moguću propast Fonda Patrik Macek/Pixsell

Zašto je Fond prodao dionice Ine MOL-u?

Godine 2008. Fond je prodao MOL-u svoj udjel u Ini, što je omogućilo to da mađarska naftna kompanija postane najveći pojedinačni vlasnik u hrvatskoj naftnoj kompaniji. Upravni odbor kojem je tada na čelu, kao ministrica branitelja, bila Jadranka Kosor odlučio je na javnoj ponudi prodati MOL-u svih sedam posto dionica Ine koje su se nalazile u njemu. Kosor je tada izjavila da je riječ o odluci koja je najbolja za hrvatske branitelje. Nakon što je provedena ta transakcija MOL je došao u posjed 47,26 posto Ine, dok je država pala na 44,84 posto. Mađari su sukladno tome istaknuli zahtjev za većinskim upravljačkim pravima u Ini, na što je na koncu pregovora vlada Ive Sanadera i pristala.

Glas Slavonije je svojedobno pisao da je na suđenju Ivi Sanaderu Damir Polančec svjedočio da je bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a naredio Jadranki Kosor da proda Inine dionice kojima je raspolagao Fond hrvatskih branitelja, a kojemu je ona u to vrijeme bila na čelu. Slavko Linić je optužio upravo Jadranku Kosor kao najodgovorniju za to što je sedam posto dionice Ine iz Fonda hrvatskih branitelja prodano MOL-u te toj kompaniji prepuštena upravljačka prava u Ini. U Upravnom odboru Fonda, kojim je tada upravljao Erste Invest, investicijsko društvo Erste banke, sjedili su brojni istaknuti HDZ-ovci. Predsjednica Upravnog odbora bila je Jadranka Kosor, a članovi koji su jednoglasno odlučili o prodaji dionica Ine bili su Josip Đakić, Petar Lovrić, Đuro Dečak, Tomislav Merčep, Miljenko Pavlaković i Ivan Posilović

Kakva je sudbina Fonda?

Kada je SDP-ova vlada prodavala Croatia osiguranje, dodjelu dionica braniteljskom fondu zatražili su HDZ-ovi članovi saborskog Odbora za veterane - sveprisutni Josip Đakić, Tomislav Ivić i Zvonko Milas - uvjereni da će se bez tih dionica on ugasiti. I prošle godine u lipnju tijekom saborske rasprave o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2014. Josip Đakić je izrazio zabrinutost za budućnost tog fonda jer gubi dobit i imovinu. Ukupna dobit u 2014. iznosila mu je 37 milijuna kuna, deset milijuna manje nego godinu prije.

'Gotovo 33 milijuna kuna uplaćeno je Fondu za stipendiranje djece hrvatskih branitelja, a pet milijuna Zakladi hrvatskih branitelja. Isplaćeno je oko 7000 stipendija djeci smrtno stradalih ili nestalih branitelja te invalidima', objasnio je zastupnicima član Upravnog odbora Fonda Ivica Tolić. 'Ne bude li u Fondu novih dionica, a protekle četiri godine po tom se pitanju nije dogodilo ništa, on će ići silaznom putanjom, kao što pokazuje izvješće', zaključio je tada Đakić.