jedna od najvećih prijevara

FBI nudi gotovo 5 milijuna eura za 'kripto kraljicu': 'Možda je imala plastičnu operaciju'

27.06.2024 u 18:39

Bionic
Reading

FBI vjeruje da je pobjegla s "ogromnom količinom gotovine", a spekulira se i da bi je mogla ubiti bugarska mafija

Ignatova je rođena u Bugarskoj, a ima njemačko državljanstvo. Nalazi se na FBI-evoj listi najtraženijih osoba od 2022. godine zbog prijevare i pranja novca, piše Skynews. 43-godišnjakinja je optužena da je prevarila ulagače za 4 milijarde dolara prodajom lažne kriptovalute pod nazivom OneCoin, osnovane u Sofiji 2014. godine.

Američka agencija, koja je OneCoin nazvala "jednom od najvećih globalnih prijevara u povijesti", prethodno je ponudila nagradu od 100.000 dolara za njezino hvatanje. Međutim, sada je taj iznos povećan na 4 milijuna funti.

"Vjeruje se da Ignatova putuje s naoružanim čuvarima i/ili suradnicima. Ignatova je možda imala plastičnu operaciju ili je na neki drugi način promijenila svoj izgled", stoji na njezinom FBI-jevom posteru kojim ju traže.

Nestala krajem 2017.

U međuvremenu, glavni bugarski tužitelj rekao je u srijedu da će podići optužnicu protiv Ignatove, koja je nestala krajem 2017.

I ona će biti optužena u odsutnosti u našoj zemlji, čime će se pokrenuti postupak za oduzimanje nezakonito stečene imovine”, rekao je. FBI vjeruje da bi ona mogla koristiti njemačku putovnicu za putovanje u zemlje poput UAE, Rusije, Grčke i istočne Europe.

Posljednje poznato kretanje Ignatove bilo je let Ryanaira iz Sofije za Atenu 25. listopada 2017. Pobjegla je nakon što je ozvučila stan koji je pripadao njezinom američkom dečku i saznala da on surađuje s FBI-em, prema tužiteljima.

Pobjegla s ogromnom količinom novca

Kad ju je dodao na popis najtraženijih, FBI je rekao kako vjeruje da je pobjegla s "ogromnom količinom gotovine" - dovoljnom da "kupi mnogo prijatelja". Također se nagađalo da je možda ubijena po nalogu 'Kuma' bugarske mafije.

Suosnivač OneCoina, Karl Sebastian Greenwood, prošle je godine osuđen na 20 godina zatvora u SAD-u i dužan je vratiti 300 milijuna dolara.

Lažna kriptovaluta zaradila je goleme iznose koristeći se modelom piramidalne sheme koja je nudila provizije članovima kako bi privukli druge da se uključe.