EUROPSKE VRIJEDNOSTI

Francuski premijer: Srbija će rješavati ukrajinsku krizu

06.11.2014 u 15:58

Bionic
Reading

Francuski premijer Manuel Valls ocijenio je u beogradskom tisku da će Srbija, kada 2015. godine bude preuzela predsjedanje Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS), 'igrati bitnu ulogu' u rješavanju krize u Ukrajini i kao država kandidat za članstvo u EU nositi europske vrijednosti koje dijele članice Unije

Uoči dvodnevnog posjeta Srbiji koji započinje danas, Valls je za beogradski list Politika istaknuo i važnost povijesnih veza Srbije s Rusijom u kontekstu rješavanja ukrajinske krize.

'Kao zemlja kandidat za EU, ona (Srbija) će biti nosilac vrijednosti koje dijelimo, a njene povijesne veze s Rusijom, koja ostaje nezaobilazan partner, sigurno će pridonijeti da njezino delovanje (u OESS) bude efikasnije', rekao je Valls.

Valls u Beograd dovodi brojno gospodarsko izaslanstvo u kojem su predstavnici 34 velike francuske tvrtke, a prema tvrdnjama beogradskog tiska, jedna tema bit će i razvoj prometne infrastrukture i gradnja metroa u Beogradu.

'Računamo na Moskvu i na Kijev da bi dogovori iz Minska bili u potpunosti primijenjeni kao i da bi onima ekstremistički usmjerenima i ratobornima bile poslane prave poruke', istaknuo je.

Valls je poručio i da će Pariz 'aktivno poduprijeti' pregovarački proces Srbije za članstvo u EU te kazao kako je za mnoge članice Unije naročito značajan 'ritam normalizacije odnosa s Kosovom'.

Prvog dana posjeta francuskog premijera Beogradu predviđeni su razgovori sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem te francusko-srpski poslovni forum nakon kojeg se očekuje potpisivanje više sporazuma i protokola o gospodarskoj suradnji.

Službeni dio posjeta počinje popodne, a prije svečanog dočeka ispred Palače Srbije dvojica premijera će, u pratnji gradonačelnika Beograda, posjetiti prigradsku općinu Obrenovac, gradić koji je najviše stradao tijekom svibanjskih poplava.

Nakon razgovora u četiri oka te sastanka francusko-srpskog poslovnog foruma, premijeri Vučić i Valls održat će navečer zajedničku tiskovnu konferenciju, priopćeno je iz srbijanske vlade.