znanstvenik istražio

Je li let MH370 zapravo bio masovno ubojstvo? 'Znam gdje je avion, to je savršeno skrovište'

28.08.2024 u 19:42

Bionic
Reading

Australski znanstvenik tvrdi da je otkrio "savršeno skrovište" za putnički avion MH370 koji je nestao bez traga prije desetak godina

Vincent Lyne, pomoćni istraživač na Sveučilištu Tasmanije, vjeruje da je malezijski avion namjerno uronjen u "rupu" duboku šest kilometara u Broken Ridgeu - oceanskoj visoravni u jugoistočnom Indijskom oceanu, piše Independent.

Zrakoplov Malaysian Airlinesa u kojem je bilo 239 ljudi nestao je tijekom leta za Peking, 8. ožujka 2014. dok je letio iznad vijetnamskog zračnog prostora. Otkako je nestao, taj let je postao najveći misteriji u povijesti zrakoplovstva, a teorija o tome što se dogodilo s putnicima i posadom je mnogo.

Što dosad znamo o letu MH370?

Analiza satelitskih podataka pokazala je da se zrakoplov vjerojatno srušio negdje u južnom Indijskom oceanu, u blizini obale zapadne Australije. Međutim, dvije velike pretrage nisu uspjele doći do značajnih otkrića.

G. Lyne je rekao da bi duboka rupa u Indijskom oceanu s podvodnim visoravnima, vulkanima i dubokim gudurama mogla biti savršeno mjesto za 'skrivanje' nestalog aviona, objavio je na LinkedInu. Rekao je da je pilot neuspjelog leta, Zaharie Ahmad Shah, poznavao to područje i namjerno sunovratio avion na tu lokaciju.

"Ovaj rad mijenja priču o nestanku MH370 iz priče bez krivca, nestanka goriva i ubrzanog pada, do glavnog pilota koji je zamalo izveo nevjerojatno savršenu otmicu aviona u južnom Indijskom oceanu. S uskim strmim stranama, okružen masivnim grebenima i drugim dubokim rupama, ispunjen je finim sedimentima - to je savršeno skrovište", objasnio je.

Dodao je i da šteta na avionu sugerira da se radilo o "kontroliranom spuštanju u vodu". "Ovo nedvojbeno opravdava izvornu tvrdnju odlikovanog bivšeg glavnog kanadskog istražitelja zrakoplovnih nesreća Larryja Vancea, utemeljenu na briljantnim, vještim i vrlo pažljivim analizama oštećenja od krhotina. On je rekao da je MH370 imao gorivo i motore koji su radili kad je odradio majstorsk 'kontrolirano spuštanje', a ne sudar pri velikoj brzini bez goriva."

Rekao je da je točna lokacija nestalog MH-370 bila poznata na mjestu gdje se geografska dužina zračne luke Penang u Maleziji križala s putanjom leta iz kućnog simulatora zapovjednika zrakoplova. Ova je putanja leta ranije otkrivena, ali su je FBI i drugi dužnosnici koji istražuju nestanak odbacili kao nevažnu, rekao je.

"Ta unaprijed smišljena ikonska lokacija krije vrlo duboku rupu od 6000 metara na istočnom kraju Broken Ridgea unutar surovog i opasnog oceanskog okoliša poznatog po divljem ribolovu i novim dubokovodnim vrstama."

'Znanost nepogrešivo ukazuje gdje je MH370'

“Hoće li biti pretraživan ili ne ovisi o dužnosnicima i tvrtkama za pretragu, ali što se znanosti tiče, znamo zašto su prethodne potrage bile neuspješne, a isto tako znanost nepogrešivo ukazuje gdje se nalazi MH370. Ukratko, misterij MH370 je sveobuhvatno razriješen u znanosti!” rekao je.

Istraživači sa Sveučilišta Cardiff također su istaknuli da je letjelica bila u južnom Indijskom oceanu tijekom završne faze svog putovanja i vjeruju da su identificirali signal s hidrofona (podvodni mikrofon). Dr. Usama Kadri, čitatelj na Fakultetu matematike Sveučilišta u Cardiffu, rekao je: “Naša analiza pokazuje da su jasni signali tlaka iz prethodnih pada zrakoplova otkriveni na hidrofonima, čak i na udaljenostima većim od 3000 km.

U slučaju MH370, službena istraga je zaključila da se zrakoplov morao srušiti blizu 7. luka - točke na kojoj se dogodila posljednja komunikacija između zrakoplova i INMARSAT-a satelitske telekomunikacijske tvrtke", dodao je.

Više od 30 komada sumnjivih krhotina zrakoplova prikupljeno je duž obale Afrike i na otocima u Indijskom oceanu, no potvrđeno je da samo tri fragmenta krila potiču s MH370.

Većina krhotina korištena je u analizi uzorka u nadi da će se suziti moguća lokacija zrakoplova. U izvješću od 495 stranica o nestanku MH370, objavljenom u srpnju 2018., kaže se da su kontrole Boeinga 777 vjerojatno bile namjerno manipulirane kako bi avion skrenuo s kursa, ali istražitelji nisu mogli utvrditi tko je odgovoran.

Masovno ubojstvo?

Izvješće je također istaknulo pogreške koje su napravili centri za kontrolu zračnog prometa u Kuala Lumpuru i Ho Chi Minh Cityju i izdalo preporuke za izbjegavanje ponavljanja incidenta.

Priča se da je Shah upotrijebio složeni simulator letenja domaće izrade kako bi isprobao staze do udaljenog južnog Indijskog oceana prije nego što je njegov zrakoplov nestao pod vrlo sličnim okolnostima.

Do povjerljivog dokumenta došao je časopis New York, a dio je istrage malezijske policije o posljednjim danima pilota.

Pruža snažne dokaze koji upućuju na to da nestanak MH370 nije bio nesretan slučaj, već masovno ubojstvo s predumišljajem i samoubojstvo, izvijestila je publikacija.