sjednica sabora

Jutarnji obračun Marasa i Radina: 'Sram vas je što podržavate Plenkovićevu vladu?'

12.03.2018 u 09:39

Bionic
Reading

Sjednica Sabora u ponedjeljak prijepodne započela je uobičajenim stankama. Gordan Maras u ime Kluba SDP-a stanku je zatražio kako bi govorio o 'općoj političkoj situaciji u zemlji', zbog sličnih razloga stanku je zatražio i Most, a zastupnik Željko Glasnović zbog Istanbulske konvencije

'Iza te konvencije krije se zastrašujući krajnji cilj nametanja rodne ideologije, svijet u kojem više neće postojati ni muškarci ni žene. Pa tu u Saboru onda ćemo imati šest WC-a. Jedan za muškarce zarobljene u ženskom tijelu, jedan za žene zarobljene u muškom tijelu i tako dalje', rekao je zastupnik Željko Glasnović.

Zastupnik SDP-a Gordan Maras rekao je kako je stanku zatražio zbog, kako kaže, vlade Andreja Plenkovića koja ne provodi reforme.

'Umjesto da se pokrenu reforme u zdravstvu, decentralizacija, da se smanji broj županija... Vlada bombastično najavljuje mirovinsku reformu. Dakle neprovođenje reformi prelomit će se na najstarijim građanima', rekao je Maras.

Predsjedajući saborske sjednice Furio Radin, nakon što je s Marasom izmijenio nekoliko opaski vezanih uz Istanbulsku konvenciju, prekinuo je obraćanje zastupnika SDP-a. Radin je Marasu rekao kako ne smije polemizirati s njim kao predsjedajućim te mu je dao i drugu opomenu. 

Nakon toga je Radin odredio desetominutnu stanku.

  • +6
Sjednica Sabora nastavljena raspravom o OPG-u Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sukob Marasa i Radina nastavio se i nakon stanke. Radin je odbio dati riječ Marasu, a zastupnik SDP-a Radinu je poručio da mu je zabranio govoriti zato što podržava vladu Andreja Plenkovića.

'Zar vas je sram što podržavate Plenkovićevu vladu?', poručio je Radinu SDP-ov zastupnik Gordan Maras.

Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac zatražio je stanku, nakon čega je potpredsjedniku Sabora Furiju Radinu dao punu potporu načinu na koji vodi današnju sjednicu Sabora.

'Da smo i ranije ovako vodili sjednice Sabora, danas ne bismo vrijeme trošili na rasprave o izmjenama Poslovnika Sabora i na prepucavanja, nego na rasprave o zakonskim prijedlozima', rekao je Pupovac.

Potom je 'nekim kolegama' poručio da su njihovi istupi nekada prijetnja parlamentarizmu zato što njihove rasprave, kaže Pupovac, često proizlaze iz nečega što su čuli u kafiću ili pročitali u novinama.

Sjednica Sabora nastavila se raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.