opstrukcije u saboru

Glavašević: EPP u Sabor može, ali konferencija o pravima žena - ne

25.10.2019 u 13:32

Bionic
Reading

Dok se u Saboru, odlukom Predsjedništva, može održati politički sastanak EPP-a, u saborskim prostorima neće biti održana stručna konferencija o pravima žena i djevojčica, požalio se na press konferenciji u Saboru nezavisni zastupnik Bojan Glavašević

Iako se mjesecima u suradnji s Odborom za ravnopravnost spolova pripremala stručna konferencija oko zaštite, sigurnosti, zdravlja te prava djevojčica i žena, ona u Saboru ipak neće biti održana.

Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević za to krivi pritiske HDZ-ovih članova i članica Odbora za ravnopravnost spolova, kao i nesposobnost i nezainteresiranost članica i članova iz redova SDP-a i Bandićeve stranke.

'Ova stručna konferencija organizira se već mjesecima i ima kao cilj prezentirati stručne analize i primjere dobre prakse u javnim politikama za određene indikatore održivog cilja broj pet – osnaživanja žena i djevojčica. Da se razumijemo, ciljevi održivog razvoja nisu pitanje ideologije, nego predstavljaju globalni konsenzus i agendu za održiv razvoj koju je hrvatska Vlada prihvatila i na koju se poziva. Kao i sami ciljevi održivog razvoja, ova konferencija nije ideološka, nego predstavlja razmjenu iskustava i znanja stručnjaka i donositelja odluka, primjerice iz Svjetske zdravstvene organizacije, Europskog parlamentarnog foruma i nacionalnih parlamenata niza europskih zemalja', kazao je Glavašević, dodavši da je cilj pomoći Vladi u rješavanju problema nasilja nad ženama.

'Osnaživanje žena i razvoj boljih politika, koje ih mogu zaštititi od najgorih oblika nasilja i pružati jednake mogućnosti, ne bi smjelo biti ideološko pitanje, nego bi to trebao biti opći cilj svih nas u Saboru, bez obzira na politički predznak. Ako želimo riješiti problem, moramo biti otvoreni i slušati stručnjake, kako strane, tako i domaće, razmijeniti iskustva temeljena na činjenicama i dokazima, a ne na uvjerenjima i ideologiji', poručio je Glavašević i pojasnio da je domaćim stručnjakinjama onemogućeno aktivnije sudjelovanje na konferenciji.

'Žena koju je prepoznao magazin Forbes kao jednu od najutjecajnijih stručnjakinja za ženska prava, koja je više puta prezentirala u Saboru, više nije dobrodošla samo zato što se nije svidjela nekom HDZ-ovcu. Ako imamo državni cilj osnaživati žene, zašto onda ušutkavamo neke od najglasnijih borkinja za ženska prava, zašto oduzimamo glas ženama tamo gdje bi se on trebao najglasnije čuti', rekao je Glavašević.

Bojan Glavašević i Rada Borić na tiskovnoj konferenciji u Saboru Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Jedna od onih kojima je 'zabranjeno' sudjelovanje je Rada Borić te je spomenula da 'dobrodošle' nisu ni Sanja Sarnavka ni Sandra Benčić.

'Žalosti i zabrinjava to da nema mjesta za žene koje razumiju problem institucionalnog nasilja. I one i ja smo nebrojeno puta sudjelovale u Saboru na okruglim stolovima i konferencijama, zvali su nas i kad je trebalo govoriti o uvođenju Istanbulske, a sad kad treba govoriti o njenoj provedbi, ne primaju nas', kazala je Borić.

Glavašević je pojasnio da je prvotno konferenciju htio organizirati njegov Klub zastupnika HSU-a i nezavisnih zastupnika, no da mu je rečeno da bi trebalo uključiti i Odbor za ravnopravnost spolova, čiji su mu članovi, kaže, počeli raditi probleme.

'Očito im je OK da izrazito stranački skup EPP-a bude u sabornici, ali žene koje se bore protiv nasilja to ne mogu', zaključio je Glavašević, dodavši da će konferencija ipak biti održana u Novinarskom domu.