još nije gotovo

Glavni američki general: Ukrajinci su probili glavnu liniju ruske obrane

25.08.2023 u 21:34

Bionic
Reading

Ukrajinske snage probile su se kroz prvi glavni obrambeni pojas, koji su ruske trupe gradile mjesecima, rekao je načelnik američkog Združenog stožera Mark Milley danas objavljenom intervjuu

U razgovoru za jordanski Al-Mamlaka general Milley je poručio da je 'prerano reći' je li ukrajinska protuofenziva uspjela ili nije uspjela, nazivajući napad 'vrlo krvavim, sporim, dugim i teškim'.

Dodao je da nakon što su oslobodile 'znatan dio' zemlje koju je okupirala Rusija, ukrajinskim snagama 'preostala je značajna količina moći' i da 'još nije gotovo', prenosi Kyiv Independent.

Odgovarajući na kritike tempa vojne potpore Zapada Ukrajini, general Milley je rekao da je Kijev dobio 'ono što im je trebalo kada im je trebalo', spomenuvši pritom slanje protutenkovskog oružja na početku rata kao primjer pravovremene pomoći.

Ukrajinska protuofenziva traje na istoku i jugu zemlje od početka lipnja.

  • +35
Rat u Ukrajini - ukrajinska vojska u rovovima Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP

Početkom kolovoza zamjenica ministra obrane Hanna Maliar izjavila je da je ukrajinska vojska prošla kroz rusku prvu crtu obrane, prešavši na 'srednju crtu' na nekim mjestima na južnoj crti fronte.

'I tamo su suočeni s betonskim inženjerijskim utvrdama na dominantnim uzvisinama koje je stvorio neprijatelj. To, naravno, komplicira kretanje naših trupa i borbena djelovanja', rekla je Maliar.