MERKEL UOČI SUMMITA

Glavni problem Europe su nezaposleni mladi

03.07.2013 u 17:01

Bionic
Reading

Još prije današnjeg početka berlinskog summita o nezaposlenosti mladih nemali dio europske javnosti kao i njemačka opozicija nazvali su ga strateškim predizbornim potezom kancelarke Angele Merkel koja pred domaćom javnosti želi ublažiti svoj imidž 'stroge kancelarke' te se s temom zapošljavanja mladih pokazati taman toliko socijalno osjetljivom da osvoji novi mandat

Pred početak summita u Berlinu o zapošljavanju, njemačka kancelarka Angela Merkel dala je intervju za šest europskih listova u kojem je predstavila okosnice nove konferencije na kojoj će sudjelovati dvadesetak čelnika zemalja Unije, među kojima i njen glavni partner, francuski predsjednik François Hollande. Da je komunikacijska strategija od početka taktički postavljena, pokazuje to što je među vodeće europske listove, The Guardian, Le Monde, El Pais, Süddeutsche Zeitung, uvrstila i grčki list I Kathimerini.

Tako je odmah na početku dala naznačiti da je problem nezaposlenosti mladih 'najžurniji problem Europe', a službeni cilj summita je razgovarati o razmjeni konkretnih iskustava i mjera u službi zapošljavanja. Prijašnji summit europske dvadesetsedmorice zaključio je da šest milijuna mladih bez posla ima profitirati od posebnog europskog fonda u iznosu od šest milijardi eura, a Pariz i Berlin su zajedno još krajem svibnja uspostavili 'ofenzivu za zapošljavanje mladih'.

No još prije summita jasno su se čuli glasovi da je summit tek predizborni šou kancelarke koja središnjom temom nezaposlenosti mladih nastoji osvojiti bodove za novi mandat.

U svom obraćanju Merkel jest stišala retoriku neumoljive discipline, no kardinalnih promjena smjera nema. Primjerice, Europi je tako 'potrebno mobilnije tržište rada', pojam ekonomskog rasta (kao glavna alternativa teškim mjerama štednje) više nije 'prljava riječ' pa tako, po novom viđenju kancelarke, solidne financije idu zajedno s rastom. U samoj praksi ništa se doduše bitno ne mijenja, deficite i dalje treba smanjivati da bi međunarodni investitori nanovo stekli povjerenje. Za put tzv. 'održivog rasta' potrebne su i dalje kako konsolidacija proračuna tako i radikalne strukturne reforme, na kojima si je usputno i čestitala. Priznaje tek da su mladi nažalost bili žrtve velikih grešaka počinjenih u recentnoj prošlosti, a ekonomske elite u zemljama najviše pogođenima krizom često ne preuzimaju odgovornost za svoje postupke.

Konkurentnost je i dalje ključni kriterij kojim barata Angela Merkel. Spominje tržišta Južne Koreje, Indije, Brazila koja su preuzela primat u djelatnostima u kojima su europske zemlje dominirale prije krize. Dobar dio svjetskog ekonomskog rasta generira se izvan europskog kontinenta. Stoga je na Europljanima da tim regijama ponude inovativne i zanimljive proizvode ili će izgubiti ta tržišta te neće biti prosperiteta.

Iako mu je glavna tema nezaposlenost mladih, na summitu će se kao tema zasigurno pojaviti i digitalno špijuniranje SAD-a. Francuski predsjednik Hollande već je Obami uputio zahtjev za objašnjenjem, dok je njemačka kancelarka taktički poručila da je nadzor američkih obavještajnih službi već niz puta pomogao Europljanima u zaštiti vlastitih građana.