Dijete bez glutena su poprimile maha kako na svjetskoj razini, tako i kod nas. Nasreću, kaskamo za takvim trendovima, što otvara prozor vremenu potrebnom da bi se utvrdili svi plusovi i minusi svake dijete. Jurica nas savjetuje kada treba, a kada ne izbjegavati hranu s glutenom
Koliko nas je bar jednom u životu bilo na dijeti, a da smo prije toga vođeni kvalitetnim nutricionistom obavili potrebne preglede? Osim lijenosti i ležernog stava naspram dijetalnih programa, veliku ulogu igra i životni standard koji (ne) dopušta podrobniju brigu za zdravlje.
Zaboravljamo da svjetski poznate ličnosti imaju iza sebe čitave vojske ljudi kojima je posao sastavljati im te programe, trenirati s njima, kuhati im i paziti da izgledaju tip-top. Ipak, reklama mora biti kvalitetna da bi dijeta (čitaj: proizvod) bila uspješno prihvaćena.
Zbog dijeta koje traže uklanjanje glutenskih namirnica jedini ljudi koji će direktno profitirati od takvog prehrambenog režima su oboljeli od celijaklije. To je stanje u kojem gluten, tvar koju čini nekoliko različitih bjelančevina – albumini, glutelini, prolamini i globulini – oštećuje tanko crijevo i time znatno smanjuje apsorpciju tijelu prijeko potrebnih nutrijenata, tj. bjelančevina, ugljikohidrata, masnoća, vitamina i minerala ugrožavajući zdravlje.
Celijaklija - kada organizam ne podnosi gluten
Celijaklija je trenutno neizlječiva i genetski uvjetovana, dakle prenosi se unutar obitelji, a može mirovati, tj. biti skrivena godinama, dok se ne aktivira kroz brojna stanja koja ozbiljno narušavaju imunosustav - velik emotivni i fizički stres, virusne infekcije, trudnoća, postoperativni oporavak.
Simptomi su kronična dijareja, zatvor, svijetla ili masnija stolica, povraćanje, grčevi, napuhnutost, gubitak težine i iritacija crijeva slična IBS-u (sindromu iritabilnog crijeva). Spomenuti problemi probavnog trakta se češće javljaju u djece. Kod odraslih se javljaju rjeđe, a umjesto tih simptoma mogu se pojaviti anemija, umor, bol u kostima/zglobovima, gubitak koštane mase, tjeskoba/depresija, napadi, neredovita ili izostanak menstruacije, trnci u rukama, svrbež s osipom (dermatitis herpetiformis), afte.
Problem neotkrivene celijaklije kod djece može ozbiljno ugroziti pravilan razvoj, tj. rast, držanje, defekte u razvoju zubne cakline trajnih zuba, pa čak i prolongirati razvoj puberteta. Neki odrasli ne moraju imati simptome, ali s vremenom mogu razviti komplikacije te bolesti u koje ubrajamo neuhranjenost, osteoporozu, pobačaje, probleme s jetrom i neke vrste raka crijeva.
Sumnjate li na celijakliju, svakako otiđite do liječnika da vas uputi na pretrage koje uključuju analizu krvi na markere specijalnih protutijela te biopsiju tankog crijeva. Nemojte prekinuti konzumaciju namirnica s glutenom dok ne napravite testove jer biste u protivnom mogli dobiti krive rezultate.
Može se pojaviti alergija na pšenicu ili osjetljivost na gluten koja ne mora biti povezana s celijaklijom. Dijagnostika može biti komplicirana da bi se utvrdilo točno stanje, ali će svakako spasiti kvalitetu života pojedinca.
Prehrana bez glutena - samo ako je neophodna!
Činjenica koja nikako ne ide u prilog prehrani bez glutena je to da kod zdravih ljudi ona neće učiniti apsolutno ništa po pitanju smanjenja trbuha, nadutosti ili gubitka kilograma; ako je promatramo kroz aspekt uklanjanja te tvari.
Boljem osjećaju i izgledu će takva prehrana kod zdravih ljudi pridonijeti zbog izbacivanja klasičnog peciva, kruha, tjestenine i ostalih gotovih proizvoda ili hrane koja sadrži puno masnoća, soli te aditiva s dnevnog menija.
Ne zaboravimo i financijski aspekt; rižina tjestenina, kruh i pekarski proizvodi bez glutena su daleko skuplji, a nutritivno gledano ništa kvalitetniji. Dapače, mogu bitno ugroziti ostale organe zbog procesa izrade da bi se dobila adekvatna zamjena po pitanju okusa i izgleda. Takvi proizvodi mogu sadržati glukozno-fruktozni kukuruzni sirup koji uništava zdravlje (masna jetra, kolesterol, nadaleko povećan rizik oboljenja od dijabetesa tipa 2), transmasnoće, umjetne i prirodne gume... Dakle, kalorijski gledano nisu dijetalni i neće a priori osigurati mršavljenje!
Inače, dulje miješenje tijesta s glutenom će stvoriti kruh koji će se manje trusiti, biti prozračniji i ukusniji za žvakanje - upravo zbog glutena.
Ako ste u grupi jedan do dva posto stanovnika države koji su preosjetljivi na gluten, tada pod svaku cijenu izbjegavajte pšenicu i sve tipove brašna koji je sadrže, kus-kus, bulgur, ječam, raž, kamut i pir.
Uklonite i te namirnice osim ako na njima izričito piše da nemaju glutena – pivo, kupovne kekse, kolače, torte, bombone i čokolade, muesli, slad, proizvode od krumpira, umake, začinjeno i obrađeno meso te morske plodove, gotova jela, sladolede i grickalice. Žitarice poput zobi mogle bi imati glutena tijekom obrade i pakiranja u tvornici pa čitajte i ono što piše na omotu proizvoda.
Da bismo bili zdravi, trebamo se držati domaće i svježe prehrane bazirane na cjelovitim žitaricama koje su prepune vitamina, minerala i ostalih nutrijenata, uz dakako puno nemasnih bjelančevina, povrća, voća i nešto zdravih masnoća, te izbjegavati ono što nam škodi.
Ne bismo smjeli zbog infantilno-narcističke želje za boljim izgledom posezati za ovakvim režimima jer time muku bolesnih ljudi činimo trivijaln(ij)om da bismo se za nekoliko sezona veselo okrenuli novom pomodnom trendu modernog nutricionizma.