ČEKA KRAJ KAMPANJE

Grabar-Kitarović bez riječi o napetim odnosima Hrvatske i Srbije

23.08.2016 u 20:32

Bionic
Reading

Uzavrela retorika između hrvatskih i srbijanskih visokih dužnosnika posljednjih je tjedan dana glavna tema u medijima. Nakon nekoliko dana natezanja srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je da neće odgovarati na izjave hrvatskih dužnosnika, a nategnute odnose Hrvatske i Srbije odlučila je ne komentirati ni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, doznaje tportal

Za komentar zaoštrene retorike i odnosa između Hrvatske i Srbije ovih dana pitali smo i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, no ona se zasad odlučila suzdržati od komentiranja i davanja izjava.

Predsjednica, koja je nedavno sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem potpisala i Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja, svoj će stav iznijeti kada neće biti žestoke retorike i predizborne kampanje.

Deklaracija koja je potpisana krajem lipnja obuhvatila je problematiku unaprjeđenja zaštite manjina, rješavanja pitanja nestalih osoba, uređenja graničnih sporova i problema sukcesije, no ne i pitanje srbijanskog zakona o jurisdikciji koji je ponovno uzburkao strasti u regiji.

Nakon žestokih verbalnih obračuna posljednjih dana, srbijanski premijer Aleksandar Vučić jučer je poručio da više neće komentirati izjave hrvatskih dužnosnika.

'Od danas će se ministri maksimalno suzdržavati od reakcija na izjave koje dolaze iz Hrvatske i od hrvatskih dužnosnika, ne zato što su oni veliki, a mi slabi ili zato što se mi njih bojimo, već zato što hoćemo da prestanu s politikom kojom žele Hrvatsku i Srbiju predstaviti kao dvije nedorasle i nezrele države koje igraju ping-pong', rekao je Vučić na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, no odmah je prokomentirao izjave hrvatskog šefa diplomacije Mire Kovača.

Miro Kovač danas mu je odmah odgovorio, a reakcija je stigla i od predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića

Šef SDP-a Zoran Milanović odnose sa Srbijom komentirao je prošli tjedan nakon sastanka s braniteljskim udrugama predvođenih Đurom Dečakom, a to je bila i tema današnjeg sastanka s predsjednikom Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Dražimirom Jukićem te predsjednikom Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josipom Klemmom.

No, i oni su pozvali na smirivanje tenzija. 'Ne želimo da se političari služe huškačkim jezikom. Pozivamo javnost da se smire tenzije, da uspostavi odnose s Republikom Srbijom i da se omogući mogućnost radnih sastanaka. Ovako nikamo nećemo doći. Nakon izbora nitko se ne brine o nama. To smo rekli i Milanoviću', poručio je predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm.