VAL NASILJA

Gradonačelnica ubijena nakon što je Meksiko dobio prvu predsjednicu

04.06.2024 u 23:09

Bionic
Reading

Naoružani napadači ubili su gradonačelnicu gradića u Meksiku nakon što je ta zemlja proslavila izbor Claudije Sheinbaum za prvu ženu predsjednicu. Yolanda Sánchez ubijena je vatrenim oružjem na cesti u Cotiji, kojom je upravljala od rujna 2021. Bila je prva žena koja je izabrana na tu dužnost

Prema lokalnim medijima, upucana je 19 puta ispred teretane. Prema priopćenju ureda državnog odvjetnika Michoacana, u pucnjavi je smrtno stradao i tjelohranitelj gradonačelnice, identificiran kao Jesús V. Ured je priopćio da su ih napali naoružani napadači u bijelom kombiju koji su otvorili vatru "iz vozila u pokretu i zatim pobjegli".

Na njezinom Facebook profilu piše da je odlučna u namjeri da Cotiju učini boljim mjestom za život.

Vlasti još uvijek nisu dale pojedinosti o ubojstvu, ali su poručile da je pokrenuta sigurnosna operacija kako bi se uhitili ubojice. Yolanda Sanchez bila je oteta u rujnu prošle godine dok je izlazila iz trgovačkog centra u gradu Guadalajara u državi Jalisco, koja je susjedna Michoacanu. Tri dana kasnije savezna vlada je objavila da je pronađena živa. Prema tadašnjim izvješćima lokalnih medija, otmičari su pripadali moćnom kartelu Jalisco - New Generation (CJNG), koji je navodno prijetio gradonačelnici jer se protivila njihovom preuzimanju kontrole nad lokalnom policijom.

Michoacan je poznat po svojim turističkim odredištima i uspješnoj poljoprivredno-izvoznoj industriji, ali je također jedna od najnasilnijih država u zemlji zbog prisutnosti iznuđivačkih skupina i bandi za trgovinu drogom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Rašireno nasilje nad političarima zasjenilo je opće izbore u Meksiku, na kojima su se dvije žene natjecale za najprestižniju dužnost u državi. Pobijedila je znanstvenica i bivša gradonačelnica Meksiko Cityja Claudia Sheinbaum, nastavljajući time projekt svog prethodnika, predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora čija je popularnost među siromašnima pomogla i njezinoj pobjedi.

'Obvezali smo se zadržati socijalne programe koje je započeo predsjednik López Obrador. Jamčit ćemo pravo na obrazovanje, zdravstvo, stanovanje i klulturu, kako bismo nastavili graditi stvarnu državu blagostanja. Također ćemo konsolidirati strateške projekte i povećati ulaganje u infrastrukturu - vlakove, mostove, prometnice, luke i aerodrome. Promicat ćemo energetsku suverenost, energiju iz obnovljivih izvora te znanstveni i tehnološki razvoj. Sa SAD-om ćemo imati odnos međusobnog poštovanja i ravnopravnosti', najavila je Claudia Sheinbaum uoči izbora.