'mučenička operacija'

Hamas i Islamski džihad preuzeli odgovornost za eksploziju bombe u Tel Avivu

19.08.2024 u 17:31

Bionic
Reading

Oružano krilo Hamasa i Islamski džihad preuzeli su u ponedjeljak odgovornost za eksploziju bombe izvedenu dan ranije u blizini sinagoge u Tel Avivu, što su izraelska policija i unutarnja sigurnosna služba Shin Bet opisali kao teroristički napad

Muškarac koji je nosio bombu je poginuo, a ozlijeđen je prolaznik. Incident se dogodio kasno u nedjelju, objavila je policija.

Glasnogovornik izraelske vlade David Mencer rekao je da je muškarac nosio ruksak s eksplozivom koji je detonirao "prije nego je uspio stići do napučenijeg područja".

U zajedničkom priopćenju, dvije palestinske militantne organizacije poručile su da će vratiti u prvi plan svoje "mučeničke operacije" u Izraelu sve dok se "nastavlja okupatorska politika pokolja i ubojstava". Time su se referirali na izraelsku ofenzivu u Pojasu Gaze i ubojstvo čelnika Hamasa, Ismaila Hanije, 31. srpnja u Teheranu.

Izrael nije preuzeo odgovornost za ubojstvo Hanije, ali je nije niti porekao.

Rat u Pojasu Gaze počeo je nakon Hamasova napada na Izrael 7. listopada 2023. Tada je ubijeno oko 1200 ljudi i 250 oteto, po izraelskim podacima.

Izraelska vojska od tada je sravnila sa zemljom velik dio Pojasa Gaze i ubila najmanje 40.000 ljudi, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Nedjeljna eksplozija u Tel Avivu dogodila se oko sat vremena nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken stigao u Tel Aviv kako bi izvršio pritisak da se dogovori prekid vatre u Pojasu Gaze jer se strahuje od eskalacije sukoba na širu regiju. Iran je zaprijetio da će se osvetiti Izraelu nakon ubojstva Hanije.