sporan filadelfijski koridor

Hamas odbacio nove izraelske uvjete o primirju u Gazi, evo što navode kao razlog

25.08.2024 u 22:35

Bionic
Reading

Hamas je u nedjelju objavio da odbacuje nove izraelske uvjete koji se tiču pregovora o primirju u Gazi, bacivši daljnju sumnju na mogućnost postizanja prekida vatre u posljednjem nastojanju okončanja 10-mjesečnog rata

Višemjesečni pregovori nisu urodili plodom kako bi se okončala razorna izraelska vojna operacija u Gazi ili oslobodili preostali taoci koje drži Hamas, oružana skupina odgovorna za napad na Izrael 7. listopada, što je označilo početak rata.

Ključna točka razilaženja u tekućim pregovorima kojima posreduju SAD, Egipat i Katar je izraelska prisutnost u takozvanom Filadelfijskom koridoru, uskom pojasu zemlje koji se na 14.5 kilometara proteže južnom granicom Gaze i Egipta.

Hamas je rekao da je Izrael odustao od obećanja da će povući vojsku iz Koridora i da je iznio nove uvjete, među kojima su skeniranje raseljenih Palestinaca prilikom povratka u naseljeniji sjever enklave jednom kad dođe do primirja.

"Ne prihvaćamo rasprave o povlačenju iz onoga što smo dogovorili 2. srpnja ili nove uvjete", rekao je u nedjelju dužnosnik Hamasa Osama Hamdan na Al-Aqsi, televiziji ove skupine.

U srpnju, Hamas je prihvatio američki prijedlog da započne pregovore o puštanju izraelskih talaca, uključujući i vojnike i muškarce, 16 dana nakon prve faze sporazuma usmjerenog k okončanju rata u Gazi, rekao je viši izvor Hamasa Reutersu.

Hamdan je također rekao da je Hamas posrednicima poslao svoj odgovor na najnoviji prijedlog, rekavši da su netočni američki navodi o skorom postizanju rješenja.