još uvijek na ratnoj nozi

Hamas tvrdi da je Bidenova izjava da ne želi dogovor 'zavaravajuća'

20.08.2024 u 15:30

Bionic
Reading

Hamas je u utorak ustvrdio da je izjava američkog predsjednika Joea Bidena da Hamas ne želi dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze "zavaravajuća"

Biden je, odgovarajući na pitanja o pregovorima o sporazumu o prekidu vatre, rekao. 'Izrael govori da oni mogu to razriješiti, oni su spremni. Ali rečeno mi je da se sada Hamas povlači'.

Ukrcavajući se u zrakoplov nakon što je održao govor na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u Chicagu u ponedjeljak, dodao je: 'Vidjet će se. Nastavit ćemo vršiti pritisak'.

Hamas je poručio da Bidenove riječi ne odražavaju njihovu pravu poziciju, a to je da oni žele postići prekid neprijateljstava.

'Prijedlog koji nam je nedavno iznesen ne odgovara onome oko čega su se strane dogovorile 2. srpnja, to se smatra američkim odgovorom i pristankom na nove uvjete teroriste Netanyahua i njegove kriminale planove za Pojas Gaze', dodao je Hamas.

Američki državni tajnik Antony Blinken, koji se nalazi u devetom posjetu regiji od početka rata, izrazio je optimizam nakon sastanka s izraelskim dužnosnicima u ponedjeljak. U utorak je posjetio Kairo, uoči pregovora planiranih za četvrtak. Ključna sporna pitanja i dalje nisu riješena.

SAD je iznio kompromisne prijedloge za koje zajedno s Katarom i Egiptom smatra da bi mogli premostiti razlike između Izraela i Hamasa i prekinuti sukob koji destabilizira cijelu regiju.