'SJENA' NA UDARU 'NILIJA'

Hamasova tajnovita postrojba drži taoce: Što znamo o mogućoj akciji oslobađanja

25.10.2023 u 06:07

Bionic
Reading

Nekoliko izraelskih izvora tvrdi da tajnovita Hamasova postrojba, poznata kao Sjena, najvjerojatnije nadzire čuvanje svih izraelskih i međunarodnih talaca, dovodeći u opasnost one koje drži u zatočeništvu i komplicirajući sve pokušaje spašavanja. Riječ je o posebno obučenoj postrojbi koja je na pet godina zatočila izraelskog vojnika Gilada Shalita prije nego što je oslobođen u zamjenu za puštanje više od tisuću Palestinaca iz izraelskih zatvora. Iz Izraela ovih dana stižu vijesti da su tamošnje tajne službe oformile središte za specijalne operacije sa zadaćom da pronađu sve hamasovce odgovorne za držanje talaca

Prema izvješću američko-izraelske Zaklade za obranu demokracije (FDD), za čuvanje nepoznatog broja izraelskih i međunarodnih talaca, zarobljenih nakon izbijanja neprijateljstava početkom ovog mjeseca, zadužena je postrojba Sjena, čije je postojanje Hamas otkrio tek 2016. godine. Dostupne informacije ukazuju na to da je Sjena jedna od postrojbi Hamasove Brigade Iz al Din al Kasam, osnovane upravo s ciljem držanja Izraelaca u zatočeništvu radi eventualnih kasnijih razmjena po principu 'svi za sve'.

Postrojba Sjena oformljena je 2006. godine, a njezini pripadnici biraju se iz svih postrojbi Brigade Iz al Din al Kasam prema preciznim kriterijima te su podvrgnuti brojnim izravnim i neizravnim testiranjima. Vojni ogranak Hamasa otkrio je postojanje Sjene u siječnju 2016., kada je emitirana snimka zatočenog izraelskog vojnika Shalita, otetog 10 godina ranije. Sjena je pustila narednika prve klase Shalita na slobodu tek nakon što je izraelska vlada pristala na razmjenu zarobljenika tijekom koje je iz izraelskih zatvora pušteno preko 1000 Palestinaca.

  • +12
Hamasovi tuneli u Pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Broj pripadnika Sjene i njezin proračun su nepoznanica. Joe Trutzmann, autor FDD-ovog izvješća o taocima, navodi da se posebna postrojba za čuvanje talaca razlikuje od običnih Hamasovih boraca i da njihova stručnost znatno otežava izraelskoj vojsci i tajnim službama provođenje bilo kakve operacije spašavanja. Trutzmann ocjenjuje kako je moguće da Sjena drži u zatočeništvu i nekoliko američkih državljana, ali smatra da će postrojba vjerojatno dati prioritet Izraelcima koje bi mogli iskoristiti za pregovaranje s izraelskom vladom o oslobađanju Palestinaca.

Oslobađanje u sjeni izraelske protuofenzive

Međutim, budući da je Gaza odsječena od mnogih izvora informacija, a prijeti joj i opsežna protuofenziva izraelskih snaga, sudbina i broj talaca koje drži Sjena zasad se ne znaju. Trutzmann navodi da bi broj zarobljenika mogao povećati opasnost za taoce jer se pripadnici Sjene vjerojatno ne mogu brinuti za toliki broj zatočenika odjednom. Pritom podsjeća na ranije slučajeve držanja talaca koji su nakon puštanja na slobodu imali velikih zdravstvenih problema, među kojima je i narednik Shalit.

Postavlja se i pitanje hoće li držanje talaca odgoditi izraelsku ofenzivu na Gazu. Veteran Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Aaron Cohen kazao je za američki Fox News da bi operacija mogla biti stavljena na čekanje kako bi se dalo vremena za sofisticirane pokušaje spašavanja talaca. Cohen je uvjeren da izraelske tajne službe ne odustaju od takve akcije i da trenutno prikupljaju obavještajne podatke.

Izraelski ministar energetike Israel Katz kazao je u ovotjednom razgovoru za njemački Bild da će njegova država učiniti sve da se taoci vrate kući, ali da to ne može spriječiti kopnenu ofenzivu ako se izraelsko čelništvo odluči na nju. 'Hamas želi da se bavimo zarobljenicima i želi da vojska ne ulazi u Gazu kako bi eliminirala njihovu infrastrukturu. To se neće dogoditi', kazao je između ostaloga Katz.

Izvor: Društvene mreže / Autor: CRUX

Iz izvora bliskih izraelskom čelništvu stižu vijesti da su tamošnje tajne službe Mossad i Shin Bet navodno već formirale središte za specijalne operacije sa zadaćom da pronađu i ubiju pripadnike Hamasove komandoske postrojbe koja je predvodila napad na židovske civile u južnom Izraelu 7. listopada. Izraelski mediji objavili su da će postrojba biti nazvana Nili, po istoimenoj tajnoj židovskoj organizaciji s početka 20. stoljeća, a što je akronim za hebrejski izraz koji se prevodi kao 'vječni Izrael neće lagati'.

Lov na 'mrtvace koji hodaju'

U izvješću se navodi da će cilj zapovjednog središta biti uništiti sve pripadnike Hamasa koji su sudjelovali u iznenadnom napadu prije dva i pol tjedna, kada je oko 2500 terorista prodrlo u Izrael kopnom, morem i zrakom pod raketnom paljbom, ubivši pritom oko 1400 ljudi, uglavnom civila. Vjeruje se da će Nili udariti i na Sjenu, a koja prema nekim procjenama u zatočeništvu drži oko 210 talaca svih dobi.

Izraelske obrambene snage već su objavile smrt nekoliko zapovjednika Hamasovih komandosa (Nukba), uključujući Bilala al Kedru, koji je predvodio postrojbu Kan Junis, i Alija Kadija, zapovjednika jedne od Nukbinih četa. Izrael je još ranije upozorio da se svaki član Hamasa suočava sa smrću, posebice vojni zapovjednik Muhamed Deif i politički vođa Jahija Sinvar. Prema Izraelu, Sinvar je 'mrtvac koji hoda', ali očekuje da će potraga za dvojicom najviše rangiranih čelnika Hamasa u Gazi biti žestoka.

'Hamasovi teroristi imaju dvije mogućnosti; biti ubijeni ili se bezuvjetno predati. Ne postoji treća opcija', rekao je u utorak izraelski ministar obrane Yoav Gallant. Glasnogovornici Hamasa odgovorili su da se palestinska islamistička teroristička skupina 'ne boji'.