NJEMAČKI INSTITUT OBJAVIO

HDZ-ov gospodarski program bit će gotov nakon izbora

14.09.2015 u 16:15

Bionic
Reading

Zbunjujuće je djelovala izjava predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je u petak otkrio da će njegova stranka do parlamentarnih izbora objaviti možda samo neke elemente gospodarskog programa. Otvorilo je to dvojbu ima li glavna oporbena stranka uopće program temeljem kojeg, u slučaju izborne pobjede, namjeravaju rješavati probleme hrvatske ekonomije

Tu dvojbu pojačava podatak s internetske stranice njemačkog instituta IFO, čiji stručnjaci, zajedno s HDZ-ovom Zakladom hrvatskog državnog zavjeta, rade na dokumentu 'Kratkoročne i dugoročne mjere za jačanje održivog razvoja i zapošljavanja u Hrvatskoj', piše Novi list

Naime, navodi se da će ovaj projekt, započet u rujnu prošle godine, biti završen u prosincu. To znači kad će izbori već biti okončani. Usto, ranije je na toj stranici pisalo da će IFO projekt za HDZ, čija je zadaća sačiniti 'preporuke za poboljšanje hrvatske međunarodne ekonomske konkurentnosti', trajati do rujna ove godine.

Međutim, u subotu su u HDZ-u tvrdili da im je program zapravo 'odavno gotov', te da ga je Karamarko još krajem lipnja predstavio na sjednici predsjedništva stranke. 'Taj ćemo gospodarski program prezentirati u sklopu našeg cjelovitog izbornog programa i to kad počne izborna kampanja, odnosno nakon što bude poznat točan datum parlamentarnih izbora', poručuju iz HDZ-a.

Istovremeno negiraju da im je minhenski institut samo dostavio već napisan program i ističu da je riječ o 'zajedničkom projektu HDZ-ovih, neovisnih, te stručnjaka iz IFO instituta'. 'Puno je ljudi radilo na tom programu i bilo je više sastanaka i u Hrvatskoj i u Njemačkoj', napomenili su za Novi list u HDZ-u. Stranka planira u budućnosti surađivati sa stranim institutima u vezi s poljoprivrednom politikom, a o gospodarskim reformama nastavit će se konzultirati s političkim prijateljima i stručnjacima iz Slovačke.