bez ekstrema

Hladna fronta donijela nezapamćeno nevrijeme: Već je na jugu Hrvatske

02.07.2024 u 08:52

Bionic
Reading

Hladna fronta i veliko nevrijeme koje je jučer pokosilo istok Hrvatske, noćas je udarilo i na Istru i Kvarner, no srećom većih posljedica nije bilo

Hladna fronta koja je jučer kontinentalnoj Hrvatskoj donijela nezapamćena nevremena, jutros je već na jugu Jadrana.

Usprkos prognozama koje su glavninu nestabilnosti smještale na na sjeverni Jadran, Istra i Kvarner su prošli najbolje po pitanju meteoroloških ekstrema. I količine kiše su poprilično skromne, na većem dijelu poluotoka palo je uglavnom između 3 i 8 mm. Nešto više kiše palo je u Rovinju (17 mm), dok se od Kvarnera ističe grad Krk s obilnijih 41 mm, piše Istramet.

Ipak, s nestabilnim vremenom nije kraj. I idućih dana zadržat će se relativno nestabilno, ali uz obilje sunčanog vremena. Pritom ne bi trebao iznenaditi ni pokoji neverin sa sjeverozapada.

Podsjetimo, nevrijeme praćeno kišom, tučom i jakim vjetrom zahvatilo je u ponedjeljak područje više županija pri čemu je velika materijalna šteta prouzročena na području Vukovarsko-srijemske županije, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

  • +6
U Slavonskom Brodu poplavljen podvožnjak nakon kiše Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Nestabilno vrijeme će se nastaviti i danas. Zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena i jakih udara bure za riječku, splitsku i dubrovačku regiju Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je narančasto (opasno vrijeme) upozorenje dok je za zapadnu obalu Istre, Kvarner, cijelu Dalmaciju i osječku regiju objavljeno žuto upozorenje.