ne izgleda dobro

Hoće li se Rusi dočepati Pokrovska: Njegov pad promijenio bi tijek rata u Ukrajini

29.08.2024 u 12:43

Bionic
Reading

Ruske snage ovog tjedna približavaju se strateški važnom gradu Pokrovsku u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck, što je potaknulo dio stanovnika na evakuaciju zbog straha da bi mogao pasti u nadolazećim tjednima

Pokrovsk je važno prometno čvorište s cestovnom i željezničkom infrastrukturom te grad s prijeratnom populacijom od 60.000 ljudi.

Nalazi se na ključnoj cesti koju ukrajinska vojska koristi za opskrbu drugih ukrajinskih uporišta pod opsadom, poput gradova Časiv Jar i Kostjantinivke u regiji Doneck.

Samo 20 minuta vožnje zapadno od Pokrovska nalazi se rudnik ugljena, najveći proizvođač koksa u Ukrajini, koji se koristi u čeličnoj industriji i imao je vitalno značenje za prijeratnu ekonomiju.

Od 2014. godine, kada je Ukrajina izgubila kontrolu nad regionalnim glavnim gradom Doneckom, Pokrovsk je postao domaćin važnog tehničkog sveučilišta, najvećeg i najstarijeg u široj regiji.

Zašto Rusija želi Pokrovsk?

Preuzimanje kontrole nad Pokrovskom bio bi važan korak u integraciji cijele regije Doneck u Rusiju.

Kontrola nad tim gradom, koji ruski mediji nazivaju 'vratima Donecka', omogućila bi Moskvi da ozbiljno poremeti ukrajinske opskrbne linije duž istočnog fronta i pojača svoju kampanju za zauzimanje Časiv Jara, a on se nalazi na povišenom terenu.

Ograničavanje pristupa cestovnoj mreži u okolici otežalo bi kijevskim trupama držanje džepova s obje strane Pokrovska, što bi Rusiji omogućilo konsolidaciju i napredovanje.

  • +2
Ukrajinski vojnici u okolici Pokrovska Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Kako Ukrajinci brane grad?

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je u ponedjeljak 26. kolovoza da je situacija u blizini Pokrovska 'teška'. Rekao je da se sektor suočava s najtežim valom ruskih napada, ali i predvidio da će Rusija morati žrtvovati desetke tisuća vojnika da bi postigla svoje ciljeve.

Područje oko Pokrovska dom je raznih industrijskih objekata koje će ukrajinska vojska vjerojatno iskoristiti za ukopavanje i obranu, iako će Rusija sigurno koristiti razorne klizne bombe protiv tih ciljeva.

Ukrajinske snage istodobno pokušavaju proširiti svoju kontrolu nad teritorijem koji su zauzele u zapadnoj ruskoj regiji Kursk nakon što su ondje pokrenule iznenadni napad 6. kolovoza. Jedan od navedenih ciljeva te operacije bio je pokušaj prisiljavanja Rusije da preusmjeri svoje snage s istočnog fronta kako bi smanjila pritisak na područja poput Pokrovska.

Ukrajinski vojnici u blizini ruske granice Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP

Međutim Oleksandr Sirski, načelnik ukrajinskog glavnog stožera, rekao je 27. kolovoza da je Moskva pročitala diverziju Kijeva i nastavila fokusirati svoje napade na Pokrovsk te da su na njega koncentrirane najjače ruske jedinice.

Sirski je rekao da su ukrajinske snage aktivno radile na jačanju obrambenih položaja u tom području.

Kako Pokrovsk izgleda danas?

Plavo-žuta ukrajinska zastava i dalje vijori nad Pokrovskom, a stanovnici se evakuiraju prema zapadu cestama i željeznicom, no neki nerado napuštaju domove i pokušavaju održati svoj svakodnevni život u tom gradu.

Tijekom posjeta Pokrovsku 23. kolovoza, novinari Reutersa vidjeli su da stanovnici na mnogim zgradama pokušavaju zaštititi prozore, uključujući Donecko nacionalno tehničko sveučilište.

Druge zgrade imale su razbijene prozore te teško oštećene krovove, balkone i fasade. Zvuk povremenog granatiranja bio je čujan u daljini dok su starije žene prodavale povrće na ulici, a trgovine hranom praznile police prije zatvaranja.

Vadim Filaškin, guverner Donecke regije, rekao je da je 19. kolovoza u području Pokrovska živjelo oko 53.000 ljudi, uključujući 4000 djece. Isti dan naložio je evakuaciju djece iz Pokrovska i okolice. Stanovnici kažu da su im električna energija i voda odavno isključeni.