nije dobro

Debakl NATO-ve uzdanice: Rusi uništili dvije trećine Abramsa poslanih u Ukrajinu

27.08.2024 u 13:33

Bionic
Reading

Nove snimke iz ruske regije Kursk potvrdile su uništenje još jednog američkog tenka M1A1 Abrams koji koristi ukrajinska vojska. Ukrajinska industrija uložila je znatne napore da bi povećala zaštitu ovih vozila, osobito nakon što su pretrpjela velike gubitke u prvim sukobima s ruskim snagama od veljače do travnja 2024. godine

Tenk je dobio značajna poboljšanja oklopa od isporuke u Ukrajinu krajem 2023. godine, posebno dodavanjem eksplozivnog reaktivnog oklopa Kontakt-1. Posljednji gubitak povećava broj izgubljenih tenkova Abrams u Ukrajini na gotovo 20, od ukupno samo 31 isporučenog, pri čemu su svi gubici zabilježeni u posljednjih šest mjeseci, piše korejski portal Military Watch.

Prema nepotvrđenim izvještajima, Abrams je uništen pomoću prijenosnog protutenkovskog raketnog sustava Kornet, što ga izdvaja od svih drugih nedavnih načina uništenja, uglavnom izvedenih dronovima ili precizno vođenom artiljerijom.

Ukrajinci su već ranije za zapadne medije istaknuli nezadovoljstvo performansama tenka Abrams, navodeći tehničke probleme, uključujući osjetljivost elektroničkih komponenti na kondenzaciju, kao i njihovu ranjivost na rusku vatru.

Iako su ranije bili raspoređeni prvenstveno u blizini Avdiivke, ključnog grada u Donbasu koji su ukrajinske snage napustile u veljači, uništenje Abramsa u ruskoj regiji Kursk prvo je koje se dogodilo na tom području.

  • +8
Tenkovi Abrams Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

I dalje je neizvjesno koliko je Abramsa raspoređeno u podršci ukrajinskoj ofenzivi na tom teritoriju, započetoj 6. kolovoza, no operacija je predvođena najjačim ukrajinskim oklopnim vozilima, uključujući T-80, Challenger 2 i Leopard. Snimke su potvrdile uništenje T-80 i Challengera 2 u napadu, a oni s Abramsom predstavljaju najrjeđe tenkove u ukrajinskoj službi.

Snimka uništenja Abramsa u Kursku dolazi samo 11 dana nakon što je 11. kolovoza prikazana snimka uništenja jednog od tih vozila u napadu dronom u pravcu Pokrovska.

  • +45
Zarobljena NATO-va tehnika u Moskvi Izvor: Profimedia / Autor: Kirill Kallinikov / Sputnik / Profimedia

Dok se očekuje da će uništeni tenkovi Leopard biti zamijenjeni donacijama iz cijele Europe, ponajviše iz Španjolske, malo je naznaka da bi Sjedinjene Države mogle izvršiti daljnje isporuke Abramsa.

Još 2022. godine procijenjeno je da će Sjedinjene Države nastojati izbjeći obavezu isporuke Abramsa Ukrajini te poduzeti mjere kako bi spriječilo njihovo raspoređivanje na prve linije bojišnice, osobito kako bi se osigurala reputacija tih vozila, imajući u vidu to da bi gubici u borbi mogli biti i jesu značajni.