improvizacija na terenu

Tenkovi s kavezima: Ukrajinci i Rusi odrekli se velike prednosti zbog prijetnje dronova

17.08.2024 u 18:21

Bionic
Reading

Rusija i Ukrajina vare kaveze na tenkove kako bi ih zaštitile od dronova koji eksplodiraju pri udaru ili bacaju bombe na posadu

Za Ruse, koji zapravo upravljaju samo tenkovima sovjetskog tipa, kavezni oklopni dodaci mogu oduzeti jednu od prednosti ovog dizajna eliminirajući tako njegov nizak profil i čineći ga lakšim za otkrivanje i napad. Neobično visoki, glomazni dizajni kaveza koje su Rusi upotrijebili posebno su problematični u tom pogledu.

Ali to bi mogao biti kompromis koji je Rusija spremna učiniti, posebno u ovom ratu u kojem su bitke tenkovi na tenkove rijetke, ali su dronovi uvijek prisutna prijetnja pješaštvu i vozilima. Ruski tenkovi su manji po dizajnu, s naglaskom na masovni oklop i pokretljivost. Njihov dizajn također im daje niži profil od glomaznih zapadnjačkih tenkova poput američkih Abramsa ili britanskih tenkova Challenger, gdje je naglasak na teškom oklopu i borbenoj moći. Dizajni daju različitim tenkovima određene prednosti u borbi tenk protiv tenka.

Dok je američki M1 Abrams prilično visok, 'ruski tenk je lako sakriti', rekao je Jeffrey Edmonds za Business Insider, stručnjak za nacionalnu sigurnost i bivši tenkist, za Business Insider. 'Američki tenkovi su puno viši, ali imaju domet i veću vatrenu moć. Ruske, sovjetske tenkove teže je pogoditi. Mali su.'

Ili je to bio slučaj sve dok Rusi nisu počeli variti ​​neobičan kavez, koji službi kao dodatni oklop, izgleda poput kornjače. Taj potez odgovor na sve rašireniju upotrebu bespilotnih letjelica na bojnom polju. Kavezi nude određenu zaštitu od jednosmjernih napada dronova, ali također olakšavaju uočavanje tenkova.

'U određenom smislu, to negira jednu od prednosti sovjetskog tenka, a to je da su mali i teže ih je vidjeti i pogoditi', rekao je Edmonds.

Tijekom rata na društvenim mrežama su objavljeni bezbrojni video zapisi s obje strane kako dronovi kojima upravlja operater putem ugrađene kamere (FPV) ulijeću u tenk kojemu je posada ostavila otvoren poklopac ili uzrokuju ogromnu štetu kada eksplodiraju pri udaru u ranjivija područja vozila.

Kavez se počeo pojavljivati ​​na glavnim borbenim tenkovima i drugim oklopnim vozilima u Ukrajini prošle godine kao rješenje tog problema. Neke od najranijih fotografija dodatne zaštite, koje pokazuju ruski MT-LB i tenk T-72B s velikim, nepravilnim zaslonima za suprotstavljanje bespilotnim letjelicama, pojavile su se na internetu oko lipnja 2023., piše Business Insider.

U početku su se dizajni činili relativno grubim, ali su se s vremenom razvijali. Ukrajina je, na primjer, stvorila sljedeći čvršći, sofisticiraniji zaslon za svoje Abramse, koji nudi bolju pokrivenost područja poput ranjive kupole, gdje je oklop slabiji.

Jedan od neobičnijih dizajna koji se pojavio u ovom ratu je čudni ruski kavez "tenka kornjače", koji pomalo izgleda kao da je netko zalijepio veliku vrtnu šupu na vrh tenka, ostavljajući da strši prednji dio gdje se nalazi glavna topovska cijev. Naziv je dobio jer kavez podsjeća na kornjaču čija glava viri iz oklopa. O tenku kornjači smo pisali ranije ovdje.

Bizarni dizajn mogao bi biti učinkovito rješenje za problem bespilotnih letjelica, iako se poneke još uvijek uspiju probiti tu obranu, ali to znači da tenk kornjača strši kao usamljeni prst. Ukrajina također koristi tenkove sovjetskog tipa uz modele koje joj šalju zapadni partneri, ali nije stvorila ništa slično ruskim kornjačama.

To je 'ogromna meta', rekao je Edmonds. 'Koje to divovsko stvorenje koje se kreće tamo? Oh, to je tenk s kavezom od tri metra na vrhu.' Zato rješenje nije osobito idealno ako se iznenada nađe u borbi s drugim tenkom ili čak borbenim vozilom pješaštva.

Dok su kavezi i druge slične zaštitne mjere imali određenu primjenu u prethodnim sukobima, kao što je američko korištenje kaveza oko Strykera u Iraku i Afganistanu za obranu od neprijateljskih granata na raketni pogon, upotreba je eksplodirala tijekom rata u Ukrajini zbog raširenog korištenja dronova.

Ruske prilagodbe sveprisutnoj prijetnji dronovima znače potencijalno žrtvovanje jedne od prednosti dizajna tenka iz sovjetske ere. Ali u ukrajinskom ratu, to bi mogao biti prihvatljiv kompromis, pogotovo jer su bitke tenkovi protiv tenkova bile i nastavljaju biti rijetke, ali dronovi i dalje prijete vozilima, mijenjajući uloge tenkova i drugih oklopnih vozila na bojnom polju.