traju pregovori

Hrvatska kupuje 30 novih tenkova: Evo o kakvom modelu se radi

10.08.2024 u 19:56

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga trenutno pregovaraju s njemačkom kompanijom Krauss-Maffei Wegmann (KMW) o kupovini novih tenkova Leopard 2A8, doznaje Jutarnji list iz neslužbenih izvora

Nakon što je premijer Andrej Plenković u Kninu, tijekom govora na obljetnici operacije Oluja, najavio plan nabave modernog zapadnog tenka za Kopnenu vojsku, objavili smo da su pregovori u završnoj fazi, ali tada nismo znali o kojem modelu tenka je riječ. Sada izvori Jutarnjeg potvrđuju da se radi o njemačkom tenku Leopard.

Hrvatska vojska trenutno posjeduje oko 70 tenkova M 84, za koje sugovornici Jutarnjeg tvrde da su u vrlo dobrom stanju i da se redovno održavaju.

Dizajn i zaštita

Leopard 2A8 zadržava klasičan dizajn svojih prethodnika iz serije Leopard 2, ali s brojnim poboljšanjima. Oklop ovog tenka koristi najnovije kompozitne materijale, čime se postiže izvanredna otpornost na različite vrste prijetnji, uključujući kinetičke projektile i eksplozivne naprave. Uz to, Leopard 2A8 ima modularni oklop, što omogućava brzo zamjenjivanje oštećenih dijelova na terenu.

Naoružanje

Glavno naoružanje Leopard 2A8 čini 120 mm glatkocijevni top L/55A1, razvijen od strane Rheinmetalla. Ovaj top je sposoban ispaljivati različite vrste streljiva, uključujući penetratore visoke brzine i vođene projektile. Pored glavnog topa, tenk je opremljen i koaksijalnim mitraljezom kalibra 7,62 mm, kao i daljinski upravljanom borbenom stanicom na vrhu kupole koja može nositi teški mitraljez ili automatski bacač granata.

Mobilnost

Leopard 2A8 pokreće motor MTU MB 873 Ka-501, snage 1.500 konjskih snaga. Ovaj motor omogućava tenku maksimalnu brzinu od 70 km/h na cesti i oko 50 km/h na teškom terenu. Zahvaljujući hidropneumatskom ovjesu, Leopard 2A8 nudi izuzetnu stabilnost i pokretljivost u različitim terenskim uvjetima.

Elektronika i sustavi

Jedan od ključnih elemenata Leopard 2A8 je njegova napredna elektronika. Tenk je opremljen modernim sustavima za upravljanje vatrom, koji uključuju termalne kamere i lasere za mjerenje daljine. Ovi sustavi omogućavaju precizno gađanje ciljeva na velikim udaljenostima, čak i u teškim uvjetima vidljivosti. Pored toga, tenk ima integriran sustav za upravljanje bojom, koji omogućava komandantu i posadi potpunu situacijsku svijest i efikasno upravljanje svim aspektima borbenih operacija.

Operativne sposobnosti

Leopard 2A8 je dizajniran da bude izuzetno fleksibilan i prilagodljiv različitim borbenim scenarijima. Njegova kombinacija zaštite, vatrene moći i mobilnosti čini ga idealnim za razne misije, od konvencionalnih sukoba do mirovnih operacija. Zahvaljujući svojoj modularnoj konstrukciji, ovaj tenk se može brzo prilagoditi specifičnim zahtjevima misije, bilo da se radi o dodatnoj zaštiti, specijaliziranim senzorima ili komunikacijskim sustavima.