BUŠENJE NAFTE U JADRANU

Holy tvrdi da joj podmeću: Klasični pokušaj spina!

19.05.2015 u 14:22

Bionic
Reading

Stranka ORaH u utorak je priopćenjem reagirala na 'jučerašnji napad posredstvom nekoliko hrvatskih medija', koji su ocijenili pokušajem diskreditacije predsjednice Mirele Holy i same stranke zbog protivljenja štetnom projektu za gospodarske interese RH – istraživanju i eksploataciji nafte u Jadranu

'Čvrsta i na konkretne akcije usmjerena opozicija ORaH-a spomenutom projektu proteklog vikenda dobila je i međunarodnu dimenziju. Europska zelena stranka usvojila je rezoluciju protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu te će u okviru Europskog parlamenta vršiti pritisak na Europsku komisiju kako bi istražile nezakonitosti procesa koje vodi Vlada Republike Hrvatske', poručili su iz ORaH-a.

Što se tiče jučerašnjeg napada, navode da je korišteno nekoliko lažnih tvrdnji koje su potkrijepljene režiranom videosnimkom te selektivnim korištenjem činjenica na koji način se u javnosti konstruira lažna slika nevjerodostojnosti predsjednice ORaH-a Mirele Holy.

'Cilj je takvog postupanja, smatramo, pokušaj diskreditacije Mirele Holy i stranke ORaH te odvlačenje pozornosti od problema nezakonitog djelovanja i silovanja procedure Vlade RH pri provedbi ovog projekta ususret nadolazećoj interpelaciji u Hrvatskom saboru. Naime predsjednica Holy nikada nije glasala za bušenje nafte u Jadranu kako se nastoji lažno prikazati, a svoj je stav uvijek identično ponavljala u brojnim intervjuima i javnim nastupima te se on nije mijenjao', navodi se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik ORaH-a Dean Šarčević.

Nadalje, u ORaH-u tvrde da je stav Mirele Holy o eksploataciji ugljikovodika pri saborskoj raspravi 2013. bio i ostao isti i danas: u interesu RH nije eksploatacija nafte u Jadranu koja ugrožava četvrtinu prihoda hrvatskog gospodarstva. Hrvatska nema veće količine zaliha nafte koje bi mogle biti isplative, a eksploatacija manjih količina predstavlja neopravdan rizik za druge sektore gospodarstva poput turizma, ribarstva i marikulture od kojih imamo značajnije prihode.

'Kako bismo osigurali održivi razvoj te energetsku sigurnost i neovisnost u energetskoj tranziciji u kojoj se nalazimo, odobravamo eksploataciju plina te osiguranje dobavnih pravaca plina. Republika Hrvatska može i mora svoju energetsku politiku graditi na povećanju korištenja obnovljivih izvora energije, energetskoj efikasnosti te diversifikaciji dobavnih pravaca poželjnog tranzicijskog energenta kompatibilnog s OIE, plina. Za ispunjenje posljednjeg cilja ključna je i realizacija LNG terminala na otoku Krku, na kojem Vlada RH ne radi s iskrenim namjerama njegove provedbe', stoji u priopćenju.

Konačno, u ORaH-u smatraju da je neizmjerno važno da Vlada RH djeluje unutar postojećih zakonskih okvira jer je poštovanje zakonskih procedura temelj demokracije i vladavine u javnom interesu. Međutim, trenutačni projekt istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu koji vodi Vlada te resorno Ministarstvo gospodarstva krši niz zakona, odredbi i direktiva Europske unije te nije vođen u javnom interesu, na što stranka ORaH upozorava već više od godinu dana. Stoga je, zaključuju, 'jasno da je napad na ORaH proteklog dana klasični pokušaj spina i odvlačenje pozornosti javnosti s tog ključnog problema'.