osuđeni na podstanarstvo

Hrvatska na dnu EU-a po broju studenata u domovima: Planira se ulaganje od 56 milijuna eura

18.09.2024 u 19:19

Bionic
Reading

Država će u javno savjetovanje uputiti nacrt prijedloga poziva kojim je osigurano 56 milijuna eura za gradnju novih i rekonstrukciju postojećih studentskih domova. Hrvatska je na dnu ljestvice zemalja EU-a po broju studenata koji žive u studentskim domovima, a podaci pokazuju da sve više njih stanuje s roditeljima, čime se nalazimo u skupini zemalja s najvećim udjelom tog vida stanovanja studentske populacije

Manjak mjesta u studentskim domovima već godinama je prisutan u svim hrvatskim sveučilišnim gradovima. Podstanarstvo mnogima nije opcija, što ih odbija i onemogućava daljnju izobrazbu jer je na podivljalom tržištu nekretnina dobar dio stanova koje su nekad unajmljivali studenti završio u kratkoročnom rentijerskom biznisu. Oni koji studiraju u gradovima na moru, ako i imaju sreću da nađu podstanarski stan, obično iz njega bivaju izbačeni u jeku ispitnih rokova jer vlasniku dolaze turisti.

155 tisuća studenata i 13 tisuća kreveta u domovima

Sretnici kojima se obiteljski dom nalazi u gradu u kojem studiraju sve više žive s roditeljima. Pokazuju to i izvješća EUROSTUDENT 2010. i 2014., prema kojima je zabilježen porast udjela studenata koji žive s roditeljima, čime se nalazimo u skupini zemalja s najvećim udjelom tog vida stanovanja studentske populacije.

S druge pak strane, u gradnju domova, primjerice u Zagrebu, minimalno se ulagalo. Studentski domovi nisu sagrađeni od Univerzijade, tek su prošireni kapaciteti SD-a 'Stjepan Radić' gradnjom triju paviljona prije devet godina. Kampus na Borongaju, zamišljen kao središte buduće hrvatske pameti, daleko je od onoga što bi trebao biti i u njemu još nema smještajnih jedinica. Prema dostupnim podacima, studenti u Hrvatskoj, njih 155.627 (ne računajući one na poslijediplomskom studiju), na raspolaganju imaju 13.021 krevet, što rezultira omjerom od 8,37 posto raspoloživosti kapaciteta smještaja i broja studenata.

Da je tome tako, potvrđuje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te je ovih dana u javno savjetovanje pustilo Nacrt prijedloga 'Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja', u kojem se navodi da 'Hrvatska ima nisku stopu stjecanja visokog obrazovanja i na dnu je ljestvice EU zemalja prema udjelu studenata smještenih u studentskim domovima'. Prema pozivu, raspoloživ iznos bespovratnih sredstava iznosi 56 milijuna eura, od čega je 47,6 milijuna iz sredstava Europske unije i Europskog fonda, a 8,4 milijuna iz proračuna RH.

  • +50
Znanstveno-učilišni kampus Borongaj Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Kampus Borongaj - 1290 novih kreveta

Plan je da se broj postojećih 13.021 mjesta u domovima poveća na 14.706, što bi postotak od 8,37 podignulo na 9,45 posto, prema Nacionalnom planu za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja 2019.-2021., s krajnjim ciljem od 20 posto organiziranog smještajnog kapaciteta u odnosu na broj studenata.

Pozivom će se financirati dvije vrste ulaganja: ulaganja u izgradnju nove infrastrukture studentskih domova te u rekonstrukciju i modernizaciju postojeće infrastrukture onih studentskih domova koji su stariji od 10 godina.

Mario Župan, ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu, u razgovoru za Studentski.hr najavio je da će se prijaviti na taj poziv za obnovu 5. i 6. paviljona u SD-u 'Stjepan Radić', čime bi se poboljšali uvjeti za 860 studenata. Također je rekao da rade na izradi dokumentacije za tri nova paviljona u kampusu Borongaj, s planom dodavanja 1290 novih kreveta. Kada je u planu početak gradnje, nije precizirao.