pet programa

Povećavaju se iznosi stipendija u Zagrebu; evo koliko će dobiti studenti, a koliko učenici

06.09.2024 u 15:46

Bionic
Reading

Grad Zagreb povećao je mjesečne iznose stipendija s 500 eura na 520 eura za studente, te s 360 eura na 380 eura za učenike, čime, priopćili su u petak nastavljaju jačati svoj sustav stipendiranja, koji ove godine iznosi 5,7 milijuna eura

Na jučer održanoj sjednici Gradske skupštine mjesečni iznosi stipendija povećani su u svih pet programa - deficitarna zanimanja, socioekonomski status, izvrsnost, učenici i studenti s invaliditetom, te učenici i studenti romske nacionalne manjine.

"Povećanjem iznosa stipendija želimo mladima u Zagrebu olakšati učenje i studiranje za stjecanje kvalifikacija, i tako, nadamo se, doprinijeti boljoj kvaliteti života novih generacija kao i potaknuti ih da nastave živjeti i raditi u Zagrebu", istaknula je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Kaže kako su jako ponosni na svoje programe stipendiranja, "koje su u tri godine povećali za nevjerojatnih 130 poto". Samo od prošle do ove školske godine, naglasila je, broj dodijeljenih stipendija povećali su za 18 posto, i ove godine su dodijelili preko tisuću stipendija.

Gradska skupština usvojila je jučer i odluke o dva nova programa stipendiranja, o novčanoj potpori obrazovanju učenika srednjih škola i studenata s odobrenom međunarodnom ili privremenom zaštitom, te o potpori obrazovanju doktoranada.

Potpore za doktorande iznose između 600 i 1100 eura, dok jednokratne potpore za učenike i studente s odobrenom međunarodnom ili privremenom zaštitom iznose 2000 eura.

"Učenicima kojima je odobrena međunarodna ili privremena zaštita ovime želimo pružiti podršku u obrazovanju u novoj sredini, prevenirati potencijalne negativne pojave neprihvaćanja i diskriminacije, i iskazati jasnu poruku dobrodošlice u Zagreb", poručila je Dolenec.

Grad Zagreb također razvija sustav digitalizacije prijava na natječaj putem aplikacije eStipendije. Povezali su se s najvećim sustavom za učenike eMatice, a slijedi im integracija podataka sa svim vanjskim sustavima za obradu i odobravanje prijava. Time će olakšati i ubrzati proces prijave, vrednovanja i dodjele stipendija, priopćeno je iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika.