šteti reputacijski

Hrvatska se nije priključila NATO sporazumu za pomoć Ukrajini: Grlić Radman krivi predsjednika

13.07.2024 u 22:52

Bionic
Reading

Na summitu NATO-a u Washingtonu, predstavljen je sporazum za dugoročno pomaganje Ukrajini koji će trajati i nakon završetka rata s Rusijom.

Inicijativa je krenula od zemalja G7, a pridružile su joj se 23 od 32 članice NATO-a, ne i Hrvatska. Zašto je ostala u društvu Orbaove Mađarske i zemalja zapadnog Balkana, Dnevnik Nove TV pitao je predsjednika, iz čijeg su ureda priopćili da na sastancima na kojima je on sudjelovao, o tome nije bilo riječi.

Ured predsjednika upite je preusmjerio na Vladu Republike Hrvatske. Šef diplomacije bio je oštar - tvrdi da je za nesudjelovanje u sporazumu Ukraine Compact odgovoran predsjednik Zoran Milanović.

"Naravno da se svi čude kako to se Hrvatska nije priključila baš toj inicijativi. I veleposlanica je bila začuđena, i državni tajnik Blinken, ali svi su oni redom komunicirali s predsjednikom. A on je mogao na licu mjesta nešto učiniti, ali po mojem saznanju, nije se dogodio nijedan bilateralni susret“, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman.

Ministar vanjskih poslova tvrdi da je jasno da problem leži kod predsjednika.

'On od samih početaka smatra da bi se Hrvatska valjda trebala držati neutralno. Hrvatska vlada je prisutna, a to što predsjednik nažalost kroz svoje nesudjelovanje i kroz takav odnos i ponašanje šteti reputacijski, ne ide nam u prilog kao državi“, rekao je Grlić Radman.