REUTERS TRIJEZNO UPOZORAVA

'Hrvatska zaglibljena u recesiji ulazi u uzdrmanu EU'

30.06.2013 u 19:46

Bionic
Reading

Strani mediji izvještavaju o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, ističući lošu ekonomsku situaciju u državi, ali i Uniji, dok se kao pozitivan aspekt ističe transformacija hrvatskog društva u dugom procesu pregovora

Agencija Reuters objavila je veliki tekst o hrvatskom ulasku u EU, ističući da je riječ o 'prijelomnom trenutku za zemlju koja se oporavlja od rata', ali i napominjući da su i Hrvatska i Europska unija pogođene gospodarskim problemima. Naslov je znakovit: 'Zaglavljena u recesiji, Hrvatska ulazi u uzdrmanu EU.' Navodi se da je Hrvatska već petu godinu u recesiji, s visokom nezaposlenošću, 'zbog čega je malo Hrvata raspoloženo za slavlje'.

Reuters citira predsjednika Ivu Josipovića, koji kaže da ga mnogi europski novinari pitaju zašto Hrvatska uopće želi biti dio EU, na što on odgovara protupitanjem: 'Pa želi li vaša zemlja izaći iz EU?' S druge strane, navodi se i izjava običnog Zagrepčanina koji prognozira da će se 'Hrvatskoj dogoditi ono što sada proživljavaju Grčka i Španjolska'. Ipak, Reuters zaključuje da građani Hrvatske većinom trijezno gledaju na članstvo u EU te da nisu ni bili posebno uznemireni kad je njemačka kancelarka otkazala dolazak u Zagreb na proslavu ulaska.

Bečki Der Standard donosi pozitivnije intoniran komentar pod naslovom 'Ulazak Hrvatske budi nadu', u kojem se naglašava da su pregovori s Unijom 'transformirali hrvatsko društvo'. Ponovno se podsjeća zapadnoeuropske čitatelje da je Hrvatska proživjela rat, zapravo je jedina članica EU s tim iskustvom u proteklih 20 godina te se na članstvo u EU gleda kao garant mira.