sporne dimenzije

Hrvatske šume ostale bez uredskog pribora zbog visine čaše za olovke

02.09.2024 u 12:04

Bionic
Reading

Nerijetko se zna dogoditi da javna nabava padne zbog nekog posve bizarnog razloga, ali ono zbog čega je poništena odluka o odabiru dobavljača za uredski pribor Hrvatskih šuma (HŠ) uistinu ulazi u red bizarnijeg i od najbizarnijeg, iako Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) na koncu nije imala drugog izbora

Hrvatske šume u svibnju su raspisale javnu nabavu procijenjene vrijednosti 90 tisuća eura bez PDV-a. Zaprimljene su tri ponude: Makromikro grupe od 60.240 eura, Narodnih novina od 64.216 eura i Ingproa od 73.170 eura (sve bez PDV-a).

U srpnju su Hrvatske šume odabrale ponudu tvrtke Makromikro, ali se na to DKOM-u žalio Ingpro.

Žalili su se na ponudu pojedinih stavki Narodnih novina, ali DKOM je sve te navode odbacio kao neosnovane. Međutim dio žalbe koji se odnosio na ponudu Makromikro grupe vezane za čašu za olovke je usvojen i u konačnici je zbog nje poništena odluka o odabiru te je cijeli postupak vraćen HŠ-u na ponovni postupak.

Naime Ingpro je u žalbi naveo da je prema troškovniku tražena čaša trebala biti 'visine 97 mm, promjera 85-95 mm i boja crna ili srebrna', a da je odabrani ponuditelj za tu stavku ponudio čašu visine 100 milimetara.

Hrvatske šume su u odgovoru na to navele da čaša Makromikro grupe u cijelosti udovoljava zadanim uvjetima jer je troškovnikom dozvoljeno odstupanje +/- pet milimetara za obje dimenzije - visinu i promjer - pa se zato i navod o dozvoljenom odstupanju nalazi iza specifikacija te dvije dimenzije.

U očitovanju na žalbu Makromikro grupa je navela da je netočna tvrdnja žalitelja da je Ø oznaka za promjer jer se radi o oznaci za prazan skup i smatra da nejasan opis artikla u dokumentaciji o nabavi ne smije ići na štetu ponuditelja.

DKOM je ocjenjujući žalbu utvrdio da je troškovnikom tražena čaša visine 97 milimetara, promjera 90 milimetara (dozvoljeno odstupanje +/- Ø pet milimetara), crne ili srebrne boje te da je Makromikro grupa ponudila čašu promjera 90 milimetara i visine 100 milimetara. Dodali su da je iz troškovnika razvidno da je visina čaše propisana bez mogućnosti odstupanja, a ono je dozvoljeno isključivo za njen promjer.

Stoga je DKOM odlučio poništiti odluku o nabavi, a Hrvatske šume moraju tvrtki Ingpro nadoknaditi troškove postupka u iznosu od 1320 eura. HŠ se na odluku ne može žaliti, ali može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom.