član dp-a

Gospodarstvo ide u ruke stečajnog upravitelja: Tko je Ante Šušnjar

16.05.2024 u 12:03

Bionic
Reading

Novi ministar gospodarstva iz redova Domovinskog pokreta (DP) bit će široj javnosti malo poznati Ante Šušnjar

Budući ministar gospodarstva član je Predsjedništva Domovinskog pokreta. U stranci u kratkom opisu navode da je odvjetnik i član Suda časti Domovinskog pokreta, a koji je iz stranke izbacio osnivača Miroslava Škoru, čije je ime na početku nosila. Predsjedništvo Domovinskog pokreta čini ukupno 21 osoba te su uz njihova imena priloženi ilustracija i kratki opis o kome se radi. Samo dvije osobe nisu ilustrirane fotografijom, a jedna od njih je Šušnjar. Opis je također iznimno štur u odnosu na ostale.

Šušnjar je suvlasnik u Odvjetničkom društvu Potočnjak & Šušnjar. Prema podacima Fine, spadaju u skupinu mikro poduzetnika jer imaju tri zaposlena radnika. Ukupni prihodi 2023. su im iznosili 207.020 eura, što je povećanje od 52,14 posto u odnosu na prethodnu godinu. U 2023. poslovni subjekt ostvario je neto dobit od 80.616 eura, što je povećanje od 351,50 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Osim toga, Šušnjar je stečajni upravitelj, a Sudski registar povezuje ga sa stotinama tvrtki.

Zanimljiviji od samog Ante njegov je brat Ivan. Kako piše Jutarnji.hr, Ivan Šušnjar je stručni suradnik na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i vjenčani kum ministra financija Marka Primorca. Inače, Primorac nije član HDZ-a, već nestranački ministar u vladi premijera Andreja Plenkovića i, prema svemu sudeći, trebao bi nastaviti raditi taj posao i kada se formira treći kabinet.

Prema pisanju Forbesa Hrvatska, Ivan Šušnjar je od 2016. do 2018. godine radio u PPD-u BiH, bosanskohercegovačkoj tvrtki kćeri PPD-a, u vlasništvu Pavla Vujnovca, jednog od ključnih igrača na hrvatskoj energetskoj sceni. Informacija je zanimljiva jer se Domovinski pokret povezuje s tim poduzetnikom zbog bliskih odnosa zamjenika predsjednika stranke Marija Radića s njime.

O novom ministru oglasio se u četvrtak i Marko Primorac. 'Vjerujem da će biti konstruktivan, ima bogato iskustvo.'

Na upit ima li novi ministar veze s energetikom i plinskim biznisom kazao je kako nije siguran da je on toliko uključen u taj segment. 'Mislim da mu je više brat, moj kum, uključen u taj dio privatnog biznisa', poručio je Primorac, javio je N1.

Iako Šušnjar rijetko istupa u javnosti, a čak nije bio na listi Domovinskog pokreta za Hrvatski sabor, sudjelovao je u predizbornoj debati na RTL televiziji. Tada je na upit zašto nije na listi znakovito odgovorio: 'Ne odvija se cijeli život u Saboru! Postoji život i izvan Sabora. Polako, pa ćemo vidjeti kako će biti.' Na direktan upit želi li biti ministar poručio je da je sve moguće.

Vrijedi spomenuti i da se Ante Šušnjar pojavljuje u imovinskoj kartici Marija Radića, drugog čovjeka Domovinskog pokreta, kojeg mnogi smatraju šefom te stranke, a gdje stoji da je upravljačka prava u firmama Pevex i Filir prenio upravo na Antu Šušnjara. Radić jedan od suvlasnika u Pevexu, a tvrtka Filir je u njegovu vlasništvu.

Također, kažimo i da je Šušnjar porijeklom, kako saznaje portal Herc.info, iz Posušja. Medij navodi da Šušnjar o Posušju često govori s ponosom, a on sam, prema pisanju portala, 'dolazi iz čestite i radišne hercegovačke obitelji'.