udar kod jemena

Hutisti granatom na raketni pogon napali tanker: Globalna trgovina je poremećena

09.08.2024 u 06:46

Bionic
Reading

Kapetan tankera za prijevoz sirove nafte Delta Blue izvijestio je o dvostrukom napadu na brod kod Jemena. Njegova posada je sigurna, rekla je u petak agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO)

Prvi napad izvele su dvije male letjelice koje su ispalile granatu na raketni pogon koja je eksplodirala blizu Delta Bluea, 45 nautičkih milja južno od jemenske Mokhe, priopćio je UKMTO. Nekoliko sati kasnije, još je jedan projektil eksplodirao u neposrednoj blizini tankera, dodao je UKMTO. Delta Blue koji plovi pod zastavom Liberije i njegova posada bili su na sigurnom, a brod je plovio prema sljedećoj luci pristajanja, rekao je UKMTO.

Prema podacima londonske burze, brodom upravlja tvrtka Delta Tankers sa sjedištem u Ateni. Tvrtka nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Militantni hutisti povezani s Iranom pokrenuli su napade na međunarodne brodove u blizini Jemena od studenog u znak solidarnosti s Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa.

Napadi hutista izazvali su udare odmazde SAD-a i Britanije i poremetili globalnu trgovinu jer vlasnici brodova preusmjeravaju brodove dalje od Crvenog mora i Sueskog kanala kako bi plovili dužom rutom oko južnog vrha Afrike.