DUG SKORO 9 MILIJUNA KUNA

I Grijanje Varaždin otišlo u stečaj

02.02.2013 u 10:49

Bionic
Reading

Nakon karlovačke Toplane, i poduzeće Grijanje Varaždin otišlo je u petak u stečaj, ali to kao da nikoga ne brine, iako je riječ varaždinskom distributeru toplinske energije koji opskrbljuje toplinskom energijom 1.860 potrošača

Svjesno zakonskih obveza, varaždinskog Grijanje krajem prošle godine samo je podnijelo prijedlog za pokretanje stečaja zbog nesposobnost za plaćanje, odnosno prezaduženost i neadekvatnost temeljnog kapitala. Naime, obveze prema vjerovnicima iznose više od osam milijuna kuna.

'Dug Grijanja Varaždin iznosi 8.838.000 kuna, od čega je najveći dug prema Termoplinu za plin - 8,7 milijuna kuna. Od HEP-a smo primili obavijest da će nam iskopčati struju ako ne podmirimo dugove', upozorio je Branko Šanjek, direktor Grijanja tijekom ročišta na varaždinskom Trgovačkom sudu.

Izgleda za nastavak poslovanja Grijanja nema jer, kako je objasnio Šanjek, cijena toplinske energije koju distribuiraju potrošačima iz kotlovnica premala je u odnosu na cijenu plina koja je lani osjetno porasla. Tako je Grijanje u prosincu, primjerice, potrošačima poslalo račune u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna kuna, a dobavljaču plina Termoplinu trebalo je platiti 1,7 milijuna kuna.


'To je odmah u startu manjak od gotovo pola milijuna kuna, a upravo zbog toga nastao je gubitak. Od 2008., kada je cijena kubika plina bila 1,60 kuna, čak triput smo zatražili suglasnost za povećanje cijena. Međutim, odobreno nam je neznatno povećanje cijena, a istovremeno je došlo do povećanja cijena plina, koji sada košta 2,43 kune po kubiku. O tome su obaviješteni javnost i lokalna samouprava, ali nitko nije ništa poduzeo. Mi i dalje svakog mjeseca već u startu poslujemo s minusom', obrazložio je Šanjek.

Budući da račun tvrtke nije u blokadi, sudac Trgovačkog suda upitao je, je li potrebno hitno donijeti odluku o pokretanju stečaja. 'Da, nužno je hitno otvoriti stečaj kako bismo senzibilizirali javnost i pronašlo se rješenje', ustvrdio je direktor Grijanja na Trgovačkom sudu gdje je u petak otvoren stečajni postupak koji će voditi Stanko Makar.

Još u vrijeme kada je zaprijetio stečaj karlovačkoj Toplani, Grad Karlovac pojačano je radio na osnivanju nove tvrtke Gradska toplana na koji je po otvaranju stečaja prenijet ugovora o distribuciji toplinske energije. Iako se našao u istoj situaciji, Grad Varaždin za sada se nije ni oglasio što namjerava poduzeti kako bi građani imali osiguranu toplinsku energiju. Stoga, kako je rečeno na sudu, Grijanja će i tijekom stečajnog postupka grijati stanove Varaždinaca kao opskrbljivač u nuždi budući da to trenutačno ne može nijedna druga tvrtka u Varaždinu.

Magistar pravnih znanosti i stečajni upravitelj Marko Lapaine smatra da će se kršiti Zakon o stečajnom postupku ako će Grijanje nastaviti stvarati gubitak tijekom stečajnog postupka, što je gotovo sigurno, sudeći po riječima njegova direktora.

'Ovo je klasičan primjer kada se ne zna što je gore. No prema zakonu ne smije se ni pod koju cijenu dopustiti da tvrtka u stečaju nastavi poslovati ako ne može poslovati pozitivno. Sudac tako nešto ne smije dopustiti makar se predloži, a stečajni upravitelj ne smije preuzeti poslovanje na način da stečajnim vjerovnicima radi nove dugove, jer inače stečaj nema apsolutno nikakvog smisla. Dakle, politička odluka da se ljude ne ostavi bez grijanja ne može biti razlog za kršenje zakona, već bi mogla biti predmet državnog odvjetništva ako cijelu stvar prijavi bilo koji stečajni vjerovnik, bez obzira na to koliko potražuje', smatra Lapaine te dodaje da je svako drugo rješenje mimo zakona zapravo 'lokalni, protuzakoniti dogovor svih sa svima, koji ne koristi nikome'.