KRIŽARSKI RAT SE NASTAVLJA

I redovnici te časne sestre udarile po zdravstvenom odgoju

31.12.2012 u 11:10

Bionic
Reading

Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP), koja okuplja oko 4000 hrvatskih redovnika i redovnica, izražava neslaganje s uvedenim zdravstvenim odgojem u hrvatske škole, odnosno s četvrtim modulom koji se odnosi na spolni odgoj i rodnu ravnopravnost, stoji u izjavi HKVRPP

Redovnički poglavari i poglavarice ističe kako u ime hrvatskih redovnika i redovnica upućuju potporu svim roditeljima i udrugama, kardinalu Josipu Bozaniću, svim hrvatskim nadbiskupima i biskupima, svim pojedincima i organiziranim skupinama te poduzećima, svima koji se bore da hrvatska mladež u osnovnim i srednjim školama ne sluša naprasno uveden četvrti modul zdravstvenoga odgoja, koji je neprihvatljiv za vjernike i ljude koji se drže naravnoga zakona.

Podsjećaju kako je zdravstveni odgoj itekako dobro došao u hrvatski obrazovni sustav te pozdravljaju uvođenje prva tri modula, ali, kako navode, potporu daju svima onima koji se protive uvedenom četvrtom modulu te traže alternativu.

Smatraju kako se u demokratskoj Hrvatskoj sadašnji stav Vlade Republike Hrvatske koja stoji iza zdravstvenog odgoja može nazvati represivnim te da se vjernicima i svim građanima koji se ne slažu s četvrtim modulom, uskraćuje pravo na izjašnjavanje drukčijeg mišljenja.

'Vladajuće strukture, vješto se koristeći sebi sklonim medijima poručuju javnosti da Crkva treba šutjeti jer je srednjovjekovna i ne prati suvremene tijekove 21. stoljeća, a vjernicima poručuju da su zaostali', navodi se u izjavi te dodaje kako pritom nitko iz Vlade ne želi priznati da su u izradbi spornoga modula pogriješili proceduralno, stručno te da su uveli program koji je u suprotnosti sa svjetonazorom većine stanovnika koji u Hrvatskoj žive.


HKVRPP smatra kako je to bit problema te da Vlada raznim medijskim spinovima, sa željom da dezorijentira vjernike i ostale građane nastoji odvlačiti pozornost od biti problema, kako bi se relativizirali roditeljski prosvjedi.

Hrvatski redovnički poglavari i poglavarice traže da predstavnici Vlade odustanu od, kako ističu, neprimjerenih igara te da u duhu demokracije pristanu na dijalog sa zainteresiranim stranama i da se vjernicima i ostalima koji to žele dadne mogućnost izbora.