REAKCIJE NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU

'I Srbi su uspjeli naći pravdu na Tribunalu'

30.05.2013 u 21:36

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Ivica Dačić pozdravio je u četvrtak presudu Haaškog tribunala (ICTY) kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki oslobođeni po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, ocijenivši je važnom za Srbiju, a njegovo stajalište dijele i odvjetnici haaških optuženika

Ovakva presuda je od velike važnosti za Republiku Srbiju. Vlada Srbije se zalagala i zalaže se za poštena suđenja pred Haaškim tribunalom jer je to jedini način da se utvrdi istina o zločinima i steknu uvjeti za pomirenje i osiguravanje trajnog mira i stabilnosti u regiji", navedeno je u pisanoj izjavi srbijanskog premijera.

Važnost oslobađajuće presude za Srbiju istaknuli su i odvjetnici optuženih, prenose beogradski mediji.

Jedan od Simatovićevih odvjetnika Mihajlo Bakrač rekao je beogradskom 'Blicu' da je ova presuda, kao i presuda generalu Momčilu Perišiću, 'pokazala da su i Srbi uspjeli naći pravdu u Tribunalu'.

'Duboko sam vjerovao da će sud imati hrabrosti i donijeti jedini razuman zaključak da Stanišić i Simatović nisu počinili zločin', rekao je Bakrač.

Odvjetnik Momčila Perišića u Den Haagu Novak Lukić presudu tumači 'izuzetno važnom za Srbiju'.

'Oslobađanje Stanišića i Simatovića od kaznene odgovornosti poništava nalaz iz presude Milanu Martiću da su oni bili sudionici zajedničkog zločinačkog pothvata. Ova presuda, kao i ona u slučaju Momčila Perišića, vrlo je važna i kada je reč o odgovornosti, odnosno izravnoj umiješanosti Srbije u ratove u BiH i Hrvatskoj', ocijenio je Lukić.

Istodobno, beogradski odvjetnik Branislav Tapušković kaže da je 'uočljiva razlika' između presude Stanišiću i Simatoviću i dan ranije izrečene presude Jadranku Prliću i još petorici hrvatskih vođa Herceg-Bosne.

'U presudi Prliću i ostalima je istaknuto da je u pitanju zajednički zločinački pothvat u koji su bili uključeni i najviši predstavnici državnog, vojnog i policijskog vrha Hrvatske, uključujući i samog predsjednika Franju Tuđmana. Veoma je važno da u predmetima Perišića, Stanišića i Simatovića ICTY nije našao da je takva zločinačka struktura utvrđena za vojsku i službe sigurnosti iz Srbije', istaknuo je Tapušković.

Bivšeg šefa Službe državne sigurnosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog podređenog suradnika Franka Simatovića Frenkija, optužene za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH koje su počinile srpske paravojne jedinice, Međunarodni sud u Den Haagu u četvrtak je nepravomoćno oslobodio.