Primoco ONE 150 M

Iako je među najmanjim članicama NATO-a, Luksemburg prednjači u vojnim donacijama Ukrajini. Pogledajte što je ovih dana poslao Kijevu

28.11.2022 u 19:51

Bionic
Reading

Luksemburg, jedna od najmanjih europskih država, prednjači u vojnim donacijama napadnutoj Ukrajini. Nakon što je donirao Kijevu taktička vozila HUMVEE, protutenkovske raketne sustave, noćnu optiku, vojne šatore i generatore, Luksemburg je ovih dana kupio u Češkoj opremu u vrijednosti 3,6 milijuna eura koje je odmah proslijedio Ukrajini. Evo o čemu je riječ

Ministar obrane Luksemburga Francois Bausch izvijestio je kako je njegova zemlja nabavila šest bespilotnih letjelica češke proizvodnje Primoco One 150M koje je proslijedila Ukrajini. Premda je jedna od najmanjih europskih zemalja i članica NATO-a s nešto više od 600.000 stanovnika i tek oko tisuću vojnika, Luksemburg je dosad donirao Ukrajini vojnu opremu u vrijednosti od nekoliko desetaka milijuna eura, a obavezao se sudjelovati u misji Europske unije za vojnu pomoć Ukrajini (EUMAM) u kojoj će obučavati 15.000 ukrajinskih vojnika.

Luksemburg je ovaj put donirao Ukrajini šest dronova koje je češki proizvođač uspješno testirao u rujnu 2020. godine. Riječ je o vojnim inačicama drona koji ima potpuno kompozitni okvir i koji je sposoban djelovati danju i noću te u izazovnim vremenskim uvjetima, dok dizajn nudi svestranost za prilagodbu letjelice kako bi odgovatala višestrukim misijskim zahtjevima korisnika.

Proizvođač tvrdi kako sposobnost bespilotne letjelice da uzlijeće s pista duljine 300 metara omogućuje korisnicima poduzimanje misija s udaljenih lokacija, dok platforma istovoremeno nudi jednostavno održavanje i niske operativne troškove. Primoco 150M ima maksimalnu težinu pri polijetanju od 150 kilograma, dugačak je 3,55 metara, visok 1,25 metara, a ima raspon krila od 4,85 metara. Nosivost korisnog tereta je 30 kilograma, uključujući senzore. Platforma se, inače, može otpremiti u jednom kontejneru dužine 2,9 metara, širine 1,2 metra i dubine od jendog metra.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NN

One 150M može biti opremljen vojnim komunikacijskim sustavima i elektro-optičkim izviđačkim sustavom. Sadrži radio stanicu tvrtke L3Harris i podatkovnu vezu ANW2C tvrtke Persistent Systems.Dron također ima Epsilon 180 full HD elektro-optičku (EO)/infracrvenu (MWIR) promatračku jedinicu srednje valne duljine, SD termalni kanal za snimanje u MWIR pojasu i laserski daljinomjer. Termovizijski senzor omogućuje kvalitetno izviđanje noću,dok EO/IR sustav koristi autonomnu tehnologiju kako bi omogućio automatsko praćenje objekta. Zrakoplov koristi radio podatkovnu vezu od 5 GHz do 6 GHz ili satelitsku komunikaciju Inmarsat. Može se integrirati sa senzorima za otkrivanje i domet svjetla (LIDAR) i drugim prilagođenim senzorima.

Hrpa elektronike

Sustav daljinski upravljanih zrakoplova (RPAS) može se montirati s optičkim multispektralnim senzorom TK-7, koji omogućuju autonomno pretraživanje i ocjenu objekata na zemlji. Uz to, proizvođač ističe da se One150M može integrirati s radaraima sa sa sintetičkom aperturom (maksimalni promjer snopa svjetlosti koji može proći kroz optički sustav) tipa NSP-3, NSP-5 i NSP-7 instaliranim na lijevoj strani trupa kako bi se omogućilo otkrivanje ciljeva i točaka od interesa u područjima slabe vidljivosti i odredila brzina pokretne mete u kopnenom i pomorskom načinu rada.

Sustavi automatskog optičkog skeniranja tipa PT-8 i PT-8N su dostupni kao dodatni senzori za lociranje brodova i preživjelih na površini vode. T u je i radar tipa NSP-7 koji ima različite načine skeniranja uključujući Ku band Strip način rada, indikaciju cilja u pokretu (GMTI), reflektor i otkrivanje koherentne promjene (CCD). Treba reći kako je Primoco One 150M opremljen Glonass/Galileo/Beidou sustavom globalnog pozicioniranja (GPS) te ima ugrađenu inercijalna jedinica koja djeluje kao neovisni navigacijski sustav.