zaiskrilo u otvorenom

Igor Peternel vs Mišel Jakšić: 'Najveća pljuska Andreju Plenkoviću'

15.05.2024 u 23:19

Bionic
Reading

Sutra je konstituirajuća sjednica Sabora, a ako predsjednik Zoran Milanović potpiše Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, već u petak bismo mogli dobiti novu Vladu RH

U HRT-ovoj emisiji ‘Otvoreno’ gostovali su zastupnim mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, zastupnik Domovinskog pokreta i novi šef kluba DP-a Igore Peternel, SDP-ov zastupnik Mišel Jakšić, te HDZ-ov Josip Borić.

Na pitanje vidi li se kao potpredsjednik Vlade, Jankovics je rekao da mu je ambicija fokusirana na mandat u Saboru. “a sam sretan i zadovoljan funkcijom saborskog zastupnika u Saboru tako da to iscrpljuje sve moje ambicije. Za slučaj da me netko to zamoli, sigurno bi razgovarali o tome, ali trenutno su moje ambicije usredotočene na ono za što sam dobio mandat od svojih sunarodnjaka”, rekao je pa komentirao prozivke da je u Sabor ušao kao jedini kandidat.

“Dobio sam 27 posto svog biračkog tijela. To je uvjerljivo najveći postotak od svih preferencijalnih glasova koje je 150 drugih moji kolega dobilo u odnosu na biračko tijelo. Što tiče činjenice da sam bio jedini kandidat - to smatram najvećim svojim uspjehom. Moram naglasiti koliko je licemjerno spočitavati jedinstvo mađarske zajednice, a kada govorimo o hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori - jako nam je važno da Hrvati tamo budu jedinstveni”, rekao je Jankovics.

Peternel je izjavio kako nije došlo do obrata kad je DP odlučio da resor demografije vodi Ivan Šipić.

Hoće li Radić postati siva eminencija?

“Preokreta nema, zato što mi nikad prije nismo komunicirati tko će biti ministri. Vidite i sami da je nezahvalno puštati bombe tko će biti, a tko ne. Gospodin Radić neće ući u Vladu. On (op. a. Mario Radić) će sam komunicirati zašto je to tako. Sudjelovao je u pregovorima, sudjelovat će i dalje u svim koordinacijama Vlade.

Pomagat će ministru demografije s obzirom da je jedan ozbiljan dio tih projekata - njegovi projekti”, rekao je. Na pitanje hoće li Radić postati siva eminencija, Peternel je odgovorio: “Možete to nazvati kako vam je drago, ali kažem - odlučio je da neće u ovom trenutku ulaziti u Vladu.”

SDP-ov Mišel Jakšić ocijenio je da je na vladajućoj većini da definira u kojem smjeru zemlja ide, ali dodao i da se zbog “želje Plenkovića da ostane na vlasti Hrvatska može vratiti u 19. stoljeće.”

“Na vladajućoj većini je da definira u kojem smjeru idemo. Sazvana je sutrašnja sjednica, nakon toga se ide na radna tijela, raspravu o ustrojstvu Vlade i doći će na red rasprava o Vladi. Nije SDP taj koji diktira tempo.

Ova Vlada je nešto, gdje se, u želji Andreja Plenkovića, zbog ostanka ili kupovine mira do odlaska u Bruxelles - uvuklo nešto što potencijalno”, rekao je Jakšić, istaknuvši kako se “ovakve ustupke koalicijskom partneru ne bi usudio napraviti niti Karamarko”.

“Ustupcima je uspio napraviti kroz HDZ napraviti nešto što se ne bi usudio ni Tomislav Karamarko kojeg je u panici pozvao da mu dođe u Sabor. To vidimo po politikama koje se puštaju u javnost i politikama prema manjinama gdje se jako brzo odrekao SDSS-a”, rekao je Jakšić.

Josip Borić kritizirao je SDP zbog političkog pristupa uoči konstituiranja Sabora. “Ako su ovo pozicije SDP-a u novom mandatu, opet sve krivo. Mislim da će opet za četiri godine biti ista priča. Što se tiče HDZ-a mislim da je na nama najveća odgovornost. Za sutrašnji dan smo spremni. Idemo po treći put s kandidaturom Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabor i treći put ići će kandidat Andrej Plenković sa svojom Vladom.

“Imamo iskustva da izađemo iz svake situacije koja se može činiti teškom ili politički dvojbenom”, ocijenio je Borić.

“Mislim da su građani poslali jasne poruke. Ono što su građani izabrali, na nama je da pokušamo složiti odgovornu i sposobnu vlast od toga koja ima svoj program. Mislim da će on biti usuglašen do petka. Istovremeno smo u kampanji za EP, važno je da uđemo u taj proces i da Vlada izađe iz tehničkog mandata”, dodao je.

Porječkali se Peternel i Jakšić

Na kraju emisije došlo je do prepirke između Peternela i Jakšića, a sukobili su se oko novih ministara i njihovih politika te kompetentnosti.

“Stvari su počele pucati prije nego su se pokrenule. Danas nemušto, bez njega se tumači da on u Vladu ne ide. Najveća pljuska Andreju Plenkoviću da u Vladu ulazi kolega Šipić nakon mandata 2020. godine, jer ne može biti uz vlast koja je usvojila Istanbulsku konvenciju. Isto tako u Vladu ulazi kolega Dabro koji ima veze s poljoprivredom koliko i ja s astronomijom”, rekao je Jakšić.

Peternel je uzvratio: “Zanimljivo je koliko kolega iz SDP-a žali za Mariom Radićem, vi ste tužni zašto je on odlučio ne ući u Vladu. Mi poštujemo zastupljenost. Dalmacija je dobila četiri saborska mandata, želimo imati ministra iz tog dijela Hrvatske. Najmanje što bi mogli je da se suzdržite, iz elementarne pristojnosti - uopće govoriti o sivim eminencijama. Upravo je završena kampanja gdje je protuustavno sudjelovao predsjednik Republike agitirajući za vašu stranku.”