udar bez presedana

Iran je napao Izrael najmoćnijim oružjem: Zašto je ispaljen Fatah-1

04.10.2024 u 18:58

Bionic
Reading

Iran je u utorak navečer lansirao balističke rakete na Izrael, što je dosad najveći napad Teherana na svog regionalnog neprijatelja. Udari, za koje su Iranci rekli da su bili usmjereni na vojne baze, uglavnom je osujetila izraelska zračna obrana uz potporu zapadnih saveznika. Iranski raketni napad uslijedio je nakon što je Izrael ubio vođu Hezbolaha, Hasana Nasralu, u udarima na Bejrut prošlog petka

Prisilili su Izraelce da se kriju gotovo sat vremena, dok su projektili grmjeli u blizini vojnih baza i Tel Aviva. Izbor oružja, balističkih raketa ispaljenih s tla, odražava udaljenost između protivnika i pad iranskih zračnih snaga u desetljećima nakon Islamske revolucije.

Iran je u utorak ispalio oko 181 balistički projektil na Izrael. Dok je većinu presrela izraelska protuzračna obrana, uz pomoć američke mornarice, neki su ipak pogodili ciljeve, uzrokujući manju štetu. Iran je upotrijebio više balističkih projektila nego u travanjskom napadu, kada je lansirano 120 raketa u prvom izravnom napadu na Izrael.

'Iran koristi balističke projektile kao zamjenu za zrakoplove i postaje sve sofisticiraniji u korištenju sustava navođenja za gađanje udaljenih ciljeva', rekao je Nicholas Heras, viši direktor strategije i inovacija pri Institutu New Lines, za Business Insider.

Iran i Izrael dijeli otprilike 1290 kilometara, a između njih nalaze se dvije zemlje, Jordan i Irak. Balistički projektili mogu prijeći tu udaljenost za nekoliko minuta, a u velikom napadu, poput onog u utorak, mogu opteretiti vrhunsku izraelsku protuzračnu obranu. Iran također pokazuje sklonost ispaljivanju balističkih projektila na manje branjene ciljeve bliže svojem teritoriju.

Udar bez presedana

'Iranska upotreba konvencionalnih balističkih projektila u tako velikim razmjerima tijekom, da tako kažemo, kvazi-mirnodopskog razdoblja je bez presedana', rekao je Sebastien Roblin, novinar specijaliziran za obranu.

Od 2017. Iran koristi svoje balističke projektile protiv ISIS-a u Siriji, nakon terorističkih napada na svom tlu, a jednom prilikom i protiv navodnih ciljeva militanata u Pakistanu.

U siječnju 2020. ciljao je iračku zračnu bazu, u kojoj su bile smještene američke trupe, nakon atentata na vrhovnog iranskog zapovjednika, pri čemu je više od 100 američkih vojnika zadobilo traumatske ozljede. U siječnju 2024. Teheran je čak upotrijebio balističke projektile za uništenje rezidencije poslovnog čovjeka u susjednom iračkom Kurdistanu.

'Iranska Islamska revolucionarna garda možda bi mogla tvrditi da koristi projektile i bespilotne letjelice na način na koji SAD koristi zračne napade i krstareće rakete Tomahawk protiv regionalnih protivnika', rekao je Roblin. 'SAD, naravno, ima puno veću sposobnost za precizne udare nego što ih ima Iran sa svojim projektilima većeg dometa.'

Nekada je Teheran imao najnaprednije borbene zrakoplove na Bliskom istoku, osim Izraela, uključujući američke F-14 Tomcat. No nakon Islamske revolucije 1979. više se ulagalo u balističke rakete i bespilotne letjelice, stoga su iranske zračne snage tijekom desetljeća zastarjele; i dalje lete zrakoplovima kao što su F-4 Phantom II i F-14, koje je SAD povukao prije nekoliko desetljeća.

Naručili nove borbene avione

Nedavna narudžba lovaca Su-35 Flanker iz Rusije, koji još nisu isporučeni, označava prvu nabavu borbenih zrakoplova u više od 30 godina i mogla bi ojačati oslabljenu iransku protuzračnu obranu.

Korištenje balističkih projektila umjesto borbenih zrakoplova nosi znatno manji rizik. 'Srušeni ili oboreni zrakoplov je ponižavajuća vijest, posebno u mirnodopskom vremenu, a oboren ili projektil koji je promašio - nije', rekao je Roblin. 'Iranski pristup općenito je bio smanjiti rizik za svoje lovce i bombardere na minimum.'

Iran je u utorak koristio više od jedne vrste balističkih projektila. Mediji Islamske revolucionarne garde tvrde da su lansirane manje precizne rakete na tekuće gorivo Emad kako bi se neutralizirali izraelski presretači, vjerojatno u pokušaju da se nadvlada obrana, omogućujući tako moćnijim raketama — poput onih na čvrsto gorivo, Hejbar Šekan i Fatah — da dosegnu svoje ciljeve.

'Pod pretpostavkom da je Iran upotrijebio seriju balističkih projektila Fatah, to bi bio snažan i jasan signal da je spreman i sposoban upotrijebiti svoje naprednije sposobnosti za napad na Izrael', rekao je Heras iz Instituta New Lines.

Projektili oštetili izraelske zračne baze

Izraelska vojska potvrdila je u srijedu da su projektili oštetili nekoliko zračnih baza i 100 domova te da je Iran upotrijebio najnaprednije projektile u svom arsenalu. Iran pak tvrdi da je Fatah-1, navodno korišten u napadu, hipersoničan.

Međutim izraelske zračne snage i obavještajni dužnosnici izjavili su da nema naznaka hipersoničnih projektila u napadu. Inače, radi se o klasi najnaprednijih projektila koji manevriraju kako bi izbjegli protuzračnu obranu nakon ponovnog ulaska u atmosferu.

Dva napada na Izrael ove godine, kao i onaj na američke trupe u Iraku 2020., bili su akcije najvećeg uloga u kojima su korišteni iranski projektili. Posljednji napad, čini se, ubio je Palestinca na Zapadnoj obali, ali nije bilo drugih smrtnih slučajeva, što je Roblin pripisao kombinaciji sreće, ranih upozorenja i učinkovite protuzračne obrane.

'Ovo je naizgled potaknulo Teheran da nastavi koristiti raketne napade kao glavno sredstvo prijetnje, možda pogrešno procjenjujući (ili ne mareći) koliko su bili blizu izazivanju destruktivnije odmazde.'

SAD i prijetnja iranskih balističkih projektila

U napadu na svoje trupe u Iraku 2020. godine, američka baza nije imala obranu koja bi je zaštitila, što bi mogla biti lekcija koja će se vjerojatno uzeti u obzir u narednim godinama. Otkriveno je da je SAD imao sustav Patriot raspoređen u iračkom Kurdistanu kada je oborena barem jedna od iranskih raketa usmjerenih prema Izraelu tijekom travanjskog napada.

'Iran postaje vješt u tack drivingu ili preciznom ispaljivanju balističkih projektila na razne ciljeve, što predstavlja jasnu prijetnju američkim snagama smještenim na Bliskom istoku', rekao je Heras, dodajući:.

'Stvarnost je to da iranski kapaciteti u pogledu balističkih projektila prisiljavaju američku vojsku da im posveti značajnu količinu resursa za nadzor kako bi se identificiralo kada je Iran u poziciji za napad te da obori te projektile.'