siloviti napad na bejrut

Opasna eskalacija rata, Iran optužio Izrael i SAD za ratni zločin: 'Trebaju odgovarati!'

27.09.2024 u 23:10

Bionic
Reading

Sjedinjene Države poduzet će sve potrebne mjere budu li napadnuti američki interesi na Bliskom istoku, rekao je u petak šef američke diplomacije Antony Blinken

"Sjedinjene Države poduzet će sve potrebne mjere kako bi zaštitile američko osoblje i američke interese u regiji", rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

Blinken je u petak rekao da će odluke koje strane na Bliskom istoku donesu u idućim danima odrediti kojim će putem regija krenuti i da će imati velike posljedice u godinama koje dolaze.

Na konferenciji za novinare na margini Opće skupštine UN-a, Blinken je rekao da je Washington jasno dao do znanja kako vjeruje da je put naprijed putem diplomacije, a ne sukoba.

Opasna eskalacija

Izrael prelazi crvene linije Teherana i situacija postaje ozbiljna, rekao je u petak viši savjetnik iranskog vrhovnog vođe, nakon što je Izrael napao središnji stožer proiranskog Hezbollaha.

Iransko veleposlanstvo u Libanonu objavilo je u petak na platformi X da je izraelski napad na Bejrut opasna eskalacija koja mijenja situaciju i koja će "svojem počinitelju donijeti odgovarajuću kaznu".

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani rekao je da je napad "ratni zločin" za koji bi i Izrael i SAD trebali odgovarati, prenijeli su državni mediji.

"Taj barbarski napad, koji je izveden bombama koje je odmetničkom zionističkom režimu dao američki režim ... očit je i neporeciv ratni zločin. Prema tome, američki režim također je sudionik zajedno s cionističkim režimom i mora odgovarati", rekao je.

  • +2
Noćni napad na Bejrut Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izraelska vojska objavila je u petak da je napala središnji Hezbolahov stožer u južnim predgrađima Bejruta.

Hezbolahova televizija al-Manar objavila je da su uništene četiri zgrade i da u višestrukim napadima ima mnogo žrtava, prenio je dpa.

Biden: Nismo znali za napad

Joe Biden je rekao da SAD nije znao niti sudjelovao u masovnom izraelskom zračnom napadu na Bejrut. Američki predsjednik rekao je novinarima da čeka više informacija prije nego što komentira napad.

"Sjedinjene Države nisu znale niti sudjelovale u akciji IDF-a. Prikupljamo više informacija. Imat ću više za reći kada budemo imali više informacija", rekao je.

Meta čelnik Hezbolaha

Riječ je o najgorem napadu na Bejrut u gotovo godinu dana sukoba s Izraelom.

Čelnik Hezbolaha Hasan Nasralah bio je meta novog izraelskog napada na južna predgrađa Bejruta i izraelska vojska provjerava je li pogođen, objavio je američki portal Axios, pozivajući se na izraelski izvor.

Nasralah je živ, rekao je Reutersu u petak izvor blizak oružanoj skupini.

Nasralah je postao glavni tajnik Hezbolaha 1992. sa samo 35 godina. Izrael je ubio njegovog prethodnika Sajeda Abbasa al-Musavija u napadu helikopterom.

Izraelskog dužnosnika u New Yorku novinari su pitali zašto bi ubojstvo Nasralaha smanjilo prijetnju koji im Hezbolah predstavlja pošto ranija ubojstva militantnih vođa nisu ometala njihove organizacije.

"Mislim da je drugačije", rekao je dužnosnik. "Na mnogo načina on održava ovu stvar živom."

"Neki ljudi su nezamjenjivi. Nasralah je jedan od takvih, nema sumnje", rekao je dužnosnik.

Napad se dogodio nedugo nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao u govoru u UN-u da će nastaviti napadati Hezbolah u Libanonu, utrnuvši nade u prekid vatre koji bi mogao spriječiti sveopći regionalni rat.